Nastanak Paname kao nezavisne države (1903.)

Dana 3. studenog 1903. Panama se odvojila od Kolumbije, čime je postala nezavisnom državom. U strateškom je smislu Panama danas u svijetu mnogo važnija od mnogih država njene veličine, osobito zbog Panamskog kanala kao poveznice između Tihog i Atlantskog oceana. Panama ima površinu od 74.177 četvornih kilometara, po čemu je nešto manja od Češke, a veća od Irske.

Nakon proglašenja nezavisnosti Panamu je od stranih država prvi priznao SAD, već 6. studenog iste godine. Zatim je uslijedio niz međunarodnih priznanja, a tek 1909. Panamu je priznala i Kolumbija, matična država od koje se odvojila.

Osamostaljenje Paname od Kolumbije bilo je usko povezano s projektom gradnje Panamskog kanala, koji je pod američkim vodstvom građen od 1904. do 1914. godine. Prvi predsjednik nezavisne Paname bio je Manuel Amador Guerrero, koji je po struci bio liječnik, a svojedobno je sudjelovao u izgradnji željeznica kroz Panamu.

Bill Clinton pobijedio na američkim predsjedničkim (1992.)

Dana 3. studenog 1992. Bill Clinton pobijedio je na predsjedničkim izborima Georgea Busha starijeg i milijardera Rossa Perota. Bush je u tom trenutku bio vladajući predsjednik SAD-a, a Clinton je bio aktualni guverner Arkanzasa. Ross Perot bio je teksaški milijarder, s dugim iskustvom društvenog angažmana (organizirao je i financirao, primjerice, akciju spašavanja Amerikanaca u Iranu 1979. godine).

Ross Perot kao nezavisni kandidat jedno vrijeme čak je vodio po anketama, ispred Busha i Clintona, koji su bili kandidati vodećih dvaju stranaka (Republikanske i Demokratske). Na kraju je završio treći, no skupio je čak 19.743.821 glasova birača. Bio je to najveći uspjeh nekog kandidata izvan glavnih stranaka još od 1912. godine. Pobjednik na izborima, Bill Clinton, najbolji je rezultat ostvario u Washingtonu D.C., te u državama Arkanzas (čiji je bio guvrner), Maryland i New York. Najslabije je prošao u državi Utah. Naprotiv, George Bush stariji najbolje je rezultate ostvario na američkom Jugu (Missisipi, Južna Karolina, Alabama).

Četiri godine kasnije Bill Clinton ponovo je izabran za predsjednika SAD-a.

Lord Sandwich – izumitelj sendviča (1718.)

Britanski lord Sandwich, pravim imenom John Montagu, rođen je 3. studenog 1718. godine. Imao je titulu earl of Sandwich, a britanska titula earlotprilike odgovara tituli grofa u ostatku Europe. Držao je visoke političke položaje, uključivši one prvog lorda Admiraliteta, glavnog poštanskog upravitelja (engl. postmaster general) i državnog tajnika za Sjeverni departman (ova je funkcija imala ovlasti nad dijelom unutrašnjih poslova Engleske i Walesa te je zadužena za odnose s protestantskim državama sjeverne Europe). Između ostalog, zapovijedao je britanskom mornaricom tijekom Američkog rata za nezavisnost. No, u povijesti je najviše ostao zapamćen kao izumitelj sendviča, koji je po njemu i dobio ime.

Iako nema sumnje da je sendvič dobio ime upravo po engleskom lordu, postoje brojne anegdote o tome kako se to dogodilo. Prema jednoj od njih, lord je bio strastveni kartaš pa je tražio da mu se stavi komad mesa između dvije kriške kruha, kako bi mogao jesti bez prekidanja igre. Ubrzo su njegovi kolege počeli naručivati “Same as Sandwich”, pa je taj način pripreme jela po njemu dobio ime i zadržao ga do danas. Prema drugoj teoriji, Sandwich je bio toliko zauzet poslom da nije imao vremena za raskošnije objede pa je često jeo sendviče.

Automobili Chevrolet zovu se po Švicarcu (1911.)

Dana 3. studenog 1911. utemeljena je američka automobilska marka Chevrolet. Mnogima nije poznata činjenica da se marka Chevrolet zove po Švicarcu Louisu Chevroletu, rođenom u gradu La Chaux-de-Fonds na granici Švicarske i Francuske. Grad La Chaux-de-Fonds nalazi se u švicarskom kantonu Neuchâtel, u kojem se govori većinom francuski jezik. Inače, u tom istom gradu sjedište imaju mnogi proizvođači poznatih švicarskih satova.

Louis Chevrolet preselio se iz Europe u Sjevernu Ameriku u mladosti. U SAD-u je počeo voziti automobilske utrke. Vozio je za FIAT i Buick, a usput je izgleda usvojio i određena znanja o izradi automobila.

Automobilsku kompaniju pod imenom Chevrolet Motor Company utemeljio je Louis Chevrolet s poznatim Williamom Durantom, osnivačem General Motorsa. Međutim, Louis Chevrolet prodao je već 1915. svoj udio u kompaniji Durantu. Dakle, bio je vlasnik Chevroleta manje od četiri godine. William Durant kasnije je inkorporirao marku Chevrolet u sastav General Motorsa, a takvo je stanje ostalo na snazi sve do danas (GM je vlasnik marke Chevrolet).

Izvor: Povijest.hr

PODIJELI