Dođite k meni…

153

Dođite k meni…

 

 

Moj jutarnji„ritual“ ne obuhvaća ispijanje kave i listanje teletexta, kao što to obično imam priliku vidjeti kod svoje kuće. Kavu pijem samo prilikom posjeta Sarajevu, a u Našicama, ako popijem, nakon toga obično dolazi plesanje na ritmove ABBA-e pa se suzdržavam. Zato jutrom, obično uz čaj, otvorim preglednik na laptopu i prođem kroz nekoliko popularnijih Internet portala.

Neki dan, jutro kao i svako drugo, i na jednom Internet portalu našeg dnevnog lista naletim na, usudim se reći, senzacionalistički naslov koji je glasio: „Isus heavy-metalac – Nova crkva okuplja prostitutke, narkomane, bajkere, članove bandi, metalce, robijaše…“ Nije mene iznenadilo ono da je Isus heavy-metalac, niti da se okupljaju navedene društveno stigmatizirane osobe, ovisno s razlogom stigmatizirane ili stigmatizirane zbog predrasuda. Iznenadio me ona dio gdje kažu „nova crkva“.

U redu, možda to jest neka nova protestantska denominacija osnovana u Daytonu, Ohio, SAD. No ono što se nalazi na službenim stranicama te „nove crkve“ nije zapravo ništa novo. Kaže: „Prostitutke, narkomani, bajkeri, članovi bandi, metalci, robijaši… Nema veze što ste učinili, ili odakle dolazite, Prva Heavy-Metal Crkva Kristova dočekuje svakog raširenih ruku.“ Pastor navedene crkve, Brian Smith navodi da tu nema nikakve etničke, rasne ili rodne granice i da ne mare za prijašnji ili sadašnji život svojih članova, već svoju brigu posvećuju budućem životu u Kristu.

Tada sam se zagrcnuo svojim čajem i pitao se jesam li lud. Nisam li ja član Crkve koja već 2000 godina nema etničkih, rasnih ili rodnih granica te dočekuje svakog raširenih ruku?!  Nisam li član Crkve koju je osnovao sam Isus Krist povjerivši sv. Petru, prvom papi brigu nad njegovim stadom, Crkve koju vodi Duh Sveti?! Lud nisam, a član takve Crkve jesam.

Katolička Crkva iznad svega brigu posvećuje budućem životu u Kristu svojih članova, ne mareći za život kakav su živjeli, ali u onom smislu da Bog nudi oprost svakome i da prošli i sadašnji grijesi ne budu teret niti jednome članu Njegove Crkve. Bog, milosrdni otac, poziva sve ljude u okrilje Crkve koju je Sin osnovao, a koju kao božansku tvorevinu vodi Duh Sveti, Crkvu prožetu djelovanjem sve tri božanske osobe.

Stoga se sjetimo onih Kristovih riječi iz Evanđelja po Mateju, 11. poglavlje, 28. redak: „Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, ja ću vas okrijepiti.“ Čak i u Ivanovom evanđelju, 7. poglavlje, 37. redak Isus viče: „Tko je žedan, neka dođe k meni! Neka pije tko vjeruje u mene, kako kaže Pismo.“

To je poziv za svakoga od nas. Krist zove u okrilje svoje Crkve, Crkve koja od početka prima sve k sebi i koja želi da Kristov poziv odjekne u dubinama života svakog njenog člana. Bitno je samo istinski povjerovati i odazvati se tome pozivu.

 

Izvor: Franjevačka mladež – Portal hrvatskog nacionalnog bratstva Frame

Autor: Robert Kresić – Riječ za svakoga

 

PODIJELI