PONEDJELJAK, 06 KOLOVOZ 2018

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju, 5. kolovoza na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, misu zadušnicu župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu. U koncelebraciji bilo je desetak svećenika između ostalih generalni vikar. mons. Marko Cvitkušić i domaći župnik vlč. Ivica Mađer koji je na početku pozdravio sve okupljene.

Misi su nazočili predstavnici državnih, županijskih i gradskih vlasti, članovi Hrvatskog generalskog zbora, brojni hodočasnici, branitelji, roditelji, udovice i djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, pristigli iz cijele Hrvatske te Marko Perković Thompson.

U homiliji obraćajući se okupljenim braniteljima biskup je rekao kako je ovo njihov dan jer je prozvan Danom pobjede za njihova djela, plod je njihove hrabrosti i srčanosti i velike ljubavi prema Domovini. „Zato je danas i Dan domovinske zahvalnosti jer ste vi oslobodili Domovinu i ona zahvaljuje vama, ali i svima koji su na bilo koji način i kroz dugu našu povijest ali isto tako i sadašnjost pridonijeli njezinu oslobođenju. Zapravo mi kao vjernici, braćo i sestre, zahvaljujemo na prvom mjestu Bogu: zahvaljujemo mu za Domovinu, zahvaljujemo mu za slobodu, zahvaljujemo mu i za hrvatske branitelje. Na poseban način nosimo u srcu u ovu svetu misu molitve za naše poginule sinove i kćeri, očeve i majke, djecu i starije, koji su svoje živote položili za slobodu Domovine. To je naša trajna obveza, naša zahvalnost i naša molitva“, poručio je biskup.

Razmatrajući Riječ Božju biskup je dao odgovore na četiri pitanja: što zapravo znači pobjeda, što je to Domovina, što znači zahvalnost i tko su to hrvatski branitelji. „Što zapravo znači pobjeda? Kod svetog Ivana pobjeda je jednako vjera. On kaže: ‘Ovo je pobjeda što pobijedi svijet: vjera naša!’ (1 Iv 5,4). Doista, bilo je mnogo pobjednika u povijesti svijeta, u ratovima, u sportu i u mnogim drugim djelatnostima, no ako to nisu i duhovne pobjede, u Božjim očima to ništa ne vrijedi. Vjera treba nositi svakoga od nas, nadahnjivati i ispunjati, i ako njome vođeni uspijemo pobjeđivati sebe u našim prohtjevima, ako znamo suzbiti naše zle sklonosti i grješne porive, to je najljepša pobjeda koju želi Gospodin od nas. Ona se mora neprestano ostvarivati.  A pobjeda u Domovinskom ratu, Oluja i sav onaj završetak koji je stvarno iz čitavog naroda izvukao one najljepše osjećaje zahvalnosti, bila je baš pobjeda vjere“, ustvrdio je biskup te dodao kako bez vjere ne bi bilo moguće oduprijeti se tolikim strašnim zločinima, rušenju, paleži, uništavanju kuća, bolnica, škola, katoličkih crkava, samostana i kapela.

 

Preuzeto: http://www.biskupija-sisak.hr/

PODIJELI