Hrvatska vojska 28. svibnja slavi svoj dan, dan kad je izvršeno prvo postrojavanje na stadionu NK Zagreb! Toga datuma 1991. godine javnosti je po prvi puta pokazan Zbor narodne garde i budućnost HV. Vrijeme i okolnosti su jednostavno prisilili tadašnje državno vodstvo da krene u organizaciju obrambenih snaga. U isto vrijeme je bilo potrebno pristupiti organiziranju kao i borbenom djelovanju obrane Hrvatske. Jednom riječju, svi “problemi”su rješavani u samom hodu. S obzirom na okolnosti, samo ustrojstvo provedeno je u nekoliko faza.
Prva faza je da se samo ustrojstvo odvijalo pod paskom Ministarstva unutarnjih poslova tako da je zapravo MUP prva ustrojena jedinica i preteča kasnije Hrvatske vojske! Razlog tomu je što je bilo potrebno biti u skladu s ustavnopravnim odnosima u kojima je tada bila Hrvatska. Svaki početak je težak tako da su i prve obrambene postrojbe bile male i slabo naoružane, ali imale su ono nešto! Bile su odlučne provesti obrambenu zadaću, što se i pokazalo i u samim prvim zadaćama! To vrijeme je bilo takvo da jednostavno nije bilo uporišta za stvaranje svoje, Hrvatske vojske.
Krajem 1990. i početkom 1991. godine Hrvatska jača svoje snage koje postaju i stvarni začetak budućeg Zbora narodne garde i Hrvatske vojske. Kako je vrijeme odmicalo, a borbe se nastavljale, moralo se naći i način kako ustrojiti i pravno svoju obranu. I dalje je to bilo moguće samo kroz MUP te je donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima (17.04.1991.). Tim izmjenama se djelatnost unutarnjih poslova proširuje i na obrambene zadaće i osniva se prva postrojba Zbora narodne garde. Te postrojbe su formalno bile ustrojene unutar policijskog ustrojstva, no bile su pod zapovjedništvom Zbora narodne garde.
Treću fazu ustrojstva Hrvatske vojske čini razdoblje usvajanja Zakona o obrani 26.06.1991. Ovim činom i pravno su se stvorile osnove za ustrojavanje vojske, a time i obrambenog sustava. Predsjednik Republike 17.08.1991. donosi temeljne dokumente za povezivanje obrambenog ustrojstva, a to su Plan mjera pripravnosti RH, Plan pripravnosti OS-a i Plan osvajanja vojarni!
Četvrta faza je jako intenzivna i samim time ubrzana obuka i poduka svih pripadnika kako bi se krenulo u oslobađanje privremeno okupiranih područja. Kako je to uspješno napravljeno, uslijedile su i uspješne vojno-redarstvene akcije Bljesak, Oluja, Južni potez, Maestral… Samo trajanje tih akcija najbolje potvrđuje učinkovitost onih koji su bili odlučni obraniti i povratiti svaki dio svoje domovine. Bljesak je trajao 36 sati… Oluja 84 sata i te dvije operacije su ujedno i najveće operacije Hrvatske vojske. (U Oluji je sudjelovalo 138 500 pripadnika HV-a, MUP-a i HVO-a.) Nakon oslobođenja svoga teritorija, Oružane snage pristupile su stvaranju male, učinkovite i moderne sile, a sve sukladno standardima NATO-a.
Kao saveznici, pripadnici OS-a djeluju u dvije mirovne akcije (Afganistan,Kosovo), a i u mirovnim misijama gdje pridonose stabilnosti i samoj sigurnosti svijeta!

Kazimir Ištuk

PODIJELI