Crkvena zbivanja u Hrvatskoj, pripremio Vedran Šmitran

 

Blaženi Alojzije Stepinac

 

„Dragi hrvatski vjernici, draga Crkvo i hrvatski narode, tvoj Blaženik je uvijek bio uz tebe, a mi i ovoga 10. veljače svjedočimo da ostajemo uz svoga Blaženika koji u našim srcima trajno živi kao svetac! Uistinu, veliki je svetac među nama!” – poručio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći na blagdan bl. Alojzija Stepinca svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali. Na Svetoj Misi suslavili su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico, biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine, provincijali te više od stotinu svećenika – izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Pozvavši vjernike da se u korizmenom vremenu otvore Isusovu pozivu na konkretna djela – milostinju, molitvu i post – kardinal je istaknuo bl. Alojzija kao primjer koji nas poziva da činimo dobro ne radi drugih, nego u skrovitosti, iz ljubavi prema Bogu i braći ljudima. Blaženi Alojzije nije niti govorio niti postupao na način da bi bio viđen, da bi ostavljao dojam. Živio je evanđeosku skrovitost tako da se ona u punoj snazi očitovala u istinitosti njegovih javnih istupa i očitovanja. Blizina s Bogom u skrovitosti donosila je plodove u javnosti – kazao je kardinal. Govoreći potom o okolnostima vezanima uz proces kanonizacije, istaknuo je da su one novi poticaj da se upravo iz evanđeoske skrovitosti na vidjelo iznesu plodovi njegove svetosti. Svjesni smo da su se osporavanja blaženoga Stepinca u mnogočemu prebacila u političko područje. Očito da se prigovori žele svesti na njegovo stajalište, koje mu se pripisuje kao grijeh, a to je zagovaranje prava hrvatskoga naroda na vlastitu državu i očitovanja koja su povezana s njegovom radošću što se Hrvatska našla u prilici stvoriti vlastiti državni okvir u kojemu bi se na kršćanskim načelima mogle graditi istinske vrijednosti. Navevši potom riječi blaženoga nadbiskupa Stepinca iz njegove okružnice kleru Zagrebačke nadbiskupije prigodom osnivanja Nezavisne Države Hrvatske, od 28. travnja 1941. godine, kao i njegove riječi iz propovijedi izrečene u bazilici Srca Isusova u Zagrebu, od 27. ožujka 1938. godine, u kojoj je Blaženik već tada osudio svaki oblik rasizma, kardinal Bozanić je istaknuo: „Blaženi Alojzije je hrabro i neustrašivo u teškim vremenima rata i diktatura prokazivao zlo bez obzira odakle je dolazilo. Zbog toga je bio nepoćudan svim vlastima koje su se izmjenjivale na ovim prostorima. Proročki je govorio tijekom rata, baš kao što je još krajem tridesetih (godina) upozoravao na ideologije komunizma i nacizma, na nepravde državnih uređenja koja nisu poštivala Boga ni čovjeka.“

Istina ne trpi preuveličavanja ni otklanjanja povijesnih činjenica, ne podnosi mit i ne daje prostora iskrivljivanju povijesti. Zato je blaženi Alojzije orijentir našega suočavanja s prošlošću i radosna nada naše budućnosti. Da bi se uistinu susrelo s prošlošću, neka blaženi Alojzije bude poticaj da se njegov život, služba, riječi i djela usporede s onim što su na odgovornim mjestima u Crkvama i društvima činili njegovi suvremenici u drugim zemljama i u drugim krajevima. Sigurni smo da će iz te usporedbe lik blaženoga Alojzija dobiti još jači sjaj – zaključio je zagrebački nadbiskup, pozvavši vjernike da nastave živjeti svoju ljubav prema hrvatskoj Domovini onako kako je to govorio blaženi Alojzije: da Hrvatska bude Božja zemlja i da naš narod poštuje Božje zapovijedi, oslanjajući se na Njegovu milost i čineći dobro.

U Krašiću, rodnoj župi blaženoga Alojzija Stepinca, jučer – na 56. obljetnicu njegova preminuća – hrvatska zastupnica u Bruxellesu Marijana Petir najavila je kako će život i djelo blaženoga kardinala Stepinca predstaviti u Europskom parlamentu. Istaknuvši kako se njegovim primjerom „moramo voditi i mi danas jer je on svojim životom svjedočio čovjekoljublje i domoljublje”, Petir je na svečanoj sjednici općinskog vijeća Općine Krašić rekla kako je ponosna što je blaženik dio hrvatskoga naroda te da njegovu veličinu želi pokazati svijetu. Najavila je potom kako će u Europskom parlamentu organizirati izložbu i konferenciju o Stepincu – priopćeno je iz njezina Ureda.

Svaki zastupnik, naime, ima pravo na dvije izložbe i/ili kulturna događanja tijekom svoga petogodišnjeg mandata u Europskom parlamentu. Iz poštovanja prema blaženome Alojziju Stepincu, zastupnica Petir odlučila je iskoristiti tu mogućnost kako bi Europi i svijetu prikazala lik zagrebačkoga nadbiskupa čiju skoru kanonizaciju Crkva očekuje, a događaj će organizirati u suradnji sa Zagrebačkom nadbiskupijom.

Nužno je ne samo obraćenje pojedinca, nego i cijelog naroda – poručio je riječki nadbiskup metropolit Ivan Devčić, predvodeći jučer svečano misno slavlje i obred pepeljenja u katedrali svetoga Vida u Rijeci. Sve ovo što se danas loše događa u društvu i svijetu, posljedica je grijeha, zapostavljanja Božjih zapovijedi, afirmiranja ljudske volje umjesto Božje. Puno se govori o reformama, a istinska reforma počinje od nutrine – poručio je riječki nadbiskup, dodavši kako se samo tako može prihvatiti Božje milosrđe i Božju ljubav.

S prvim danom korizme, ispred novoga rodilišta u Splitu započela je nova četrdesetnica za nerođenu djecu, u organizaciji molitvene inicijative „40 dana za život“. Posebna nakana ove korizme je molitva za djecu s Downovim sindromom, jer 9 od 10 djece kojima je prenatalnom dijagnostikom utvrđen Downov sindrom budu pobačeni. Organizatori ističu kako ovo molitveno bdijenje nije ni prosvjed ni bunt, već znak nade majkama, ali i znak Božjega milosrđa koje poziva na obraćenje.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

PODIJELI