Dublinski nadbiskup Diarmuid Martin tijekom mise za suradnike Irske biskupske konferencije u Maynoothu prisjetio se posjeta pape Franje u kolovozu i njegovih riječi da se ne ponove udaljenosti i klerikalizam koji su dali sliku autoritarne i stroge Crkve

Alessandro Di Bussolo; Mate Žaja – Vatikan

“Crkva u Irskoj, koja otvara svoje srce obnovi, mora se oduprijeti svakoj napasti arogancije i trijumfalizma, treba se svakako braniti od nepravednih napada, ali ne treba polemizirati” – rekao je dublinski nadbiskup Diarmuid Martin u propovijedi tijekom svete mise za suradnike Irske biskupske konferencije i nedavnog Svjetskog susreta obitelji. Dopredsjednik Irske biskupske konferencije tom je prilikom također kazao da umove i srca ljudi istini neće privući polemike, nego usklađivanje našega načina života s porukom Isusa Krista.

Za Isusa najveći onaj koji se pokaje

Dublinski se nadbiskup prisjetio riječi pape Franje tijekom pohoda Irskoj kojima ih je zamolio da ne ponove “stav udaljenosti i klerikalizma koji je ponekad u njihovoj povijesti davao sliku autoritarne, stroge i autokratske Crkve”. Nadovezavši se na pitanje Isusovih učenika iz evanđelja, “Tko je najveći u kraljevstvu nebeskom?”, nadbiskup je rekao da je za Isusa najveći onaj koji se pokaje, a postati poput djeteta zapravo znači da svatko od nas treba imati poniznosti da bude spreman preuzeti mjesto od najmanjeg značaja u crkvenoj zajednici jer nitko nema pravo prvenstva.

Ne jeziku razdiobe

Nadbiskup Martin požalio se što jezik i djelovanje Crkve ne odražavaju uvijek Božju ljubav objavljenu u Isusu Kristu, već se može čuti jezik razdiobe koji isključuje i razdvaja ljude te guši istinsko proroštvo. Snaga je Crkve u pouzdanju u Gospodinovu zaštitu, a njena dosljednost ne dolazi iz ljudske snage, već u potpunosti izvire iz povjerenja u Božju vjernost. Osvrnuvši se na Papin poziv na molitvu krunice u listopadu, te dodatne dvije molitve – Pod obranu se tvoju utječemo i molitvu sv Mihaelu arkanđelu; nadbiskup je rekao da nas jedna od tih molitvi stavlja pod posebnu Marijinu zaštitu, a druga, koja se nekada molila na kraju svake svete mise, stavlja nas pod posebnu zaštitu sv. Mihaela arkanđela, u borbi protiv zla.

 

 

Izvor: https://www.vaticannews.va/

PODIJELI