Zastanimo na tren i razmislimo:

Tko sam ja? Poznajem li ja sebe?

Što ja mislim o sebi? Da li se prihvaćam ili bih nešto kod sebe promijenila/o?

Danas se radi o tebi, kao jedinstvenoj, neponovljivoj osobi. O osobi koja je stvorena tako čudesno! Netko je tebe , tebi darovao! Da, upravo takvu kakva jesi, ti si dar sebi! Netko te je iz ljubavi stvorio i htio da budeš na ovoj zemlji, u ovoj državi , baš tu u Zagrebu!

Stoga je najvažnija veza koju ostvaruješ ona sa tvojim Stvoriteljem, a onda sa samim sobom!

Put kojim krećemo kako bismo se upoznali jest zavoljeti samoga sebe!

Ti si čovjek, imaš svoje ime i prezime, svoj spol, sposobnosti,  čežnje, želje, ali imaš i svoje strahove, tjeskobe, svoju budućnost, svoj život i svoju smrt.

S jedne strane imaš potrebu za hranom, izlascima, druženjima, , s druge strane tvoj duh grabi za knjigama, školama, za  znanjem, novim spoznajama i saznanjima. Prikovan si za ovu stvarnost, za ovu zemlju, a u isto vrijeme si slobodan!

Izvana si ranjiv, smrtan a iznutra si bogatstvo i nosiš sve, kao da si čitav svijet u malom.

I kada bi čitav život istraživali sebe, ne bi bilo dovoljno da se do kraja spoznaš. No ti ideš dalje i prepoznaješ sve svoje mogućnosti i ograničenja i dok je to hod prema naprijed, usprkos svemu , to je rast  i svijest :Ja znam, biti će dobro! Ja mogu, ja hoću, ja vjerujem! To je ta tvoja nova šansa, kada se počinješ voljeti, kada spoznaš nešto novo u sebi i to te pokreće prema naprijed!

TI SI ONO ŠTO O SEBI MISLIŠ I POSTATI ĆEŠ ONAKVIM KAKO SEBE VIDIŠ U SVOJIM MISLIMA!  Toliko koliko budeš sebe više spoznavao, više ćeš se voljeti. Rijetki su ljudi koji se vole.

Da bi mogao sebe zavoljeti i prihvatiti, čovjek najprije treba upoznati ono što je u njemu vječno, perspektivno i svemoćno  .

Naravno da to ne može učiniti sam. Tako mu je potrebno da se o nekoga osloni, da zna da ga taj netko beskrajno ljubi, da ima potpuno povjerenje u njega. To je vječna Dobrota, Ljubav, Ljepota  i Istina.

Taj beskraj postojanja , podiže nas k sebi i silazi do nas, ulazi u našu stvarnost i sve biva drugačije.

Upoznati sebe je cjeloživotni hod prema sebi i sa samim sobom, ali upravo je u tome ljepota, kad možeš sam sebi reći: Ivana, Marija, Petre, Sonja, lijepo je što postojiš!

Iz ove perspektive, možemo takvi kakvi jesmo ići u susret drugima. Ako volimo sebe, tu ćemo ljubav biti u stanju podijeliti s drugima  i prema drugima, JER JE U NAS DOBROTA, LJUBAV I LJEPOTA UTKANA U ČASU NAŠEGA ZAČEĆA, tada je naš Spasitelj u nas udahnuo duhovnu dušu, a time i slobodu da činimo dobro i živimo ispravno.           

Pokušaj još danas.

Zagledaj se  u sebe, svoje lice, prošlost , neprihvaćanje..

Pokušaj možda prvi puta u svome životu, zahvaliti Stvoritelju, što je tebi , tebe takvog darovao! Neka ovo bude početak, kako bi svaki dana nanovo upoznavali sebe

  • otkrivali bogatstvo svoje duše
  • dotaknuli odnose s drugim ljudima
  • dotaknuli svoje čežnje
  • otvori se životu, svakoj stvari, situaciji i spoznaji da iz svega možeš izvući nešto dobro i lijepo.
  • pruži sebi novu šansu, tako ćeš spoznati, kako si satkan čudesno:
  • otkriti ćeš novi smisao i na svome radnom mjestu i u obitelji
  • prepoznati ćeš sposobnosti i kvalitete u sebi koje do sada nisi prepoznavao ili jesi ali..

Upoznati i zavoljeti sebe, znači, zavoljeti umjetnika koji  te stvorio i neka ti je blagoslovljen svakodnevni susret s Njime.

 

Branka Patafta                                             Zagreb,26.09.2018.¸¸¸¸

  

PODIJELI