Članovi Predsjedništva BiH kod pape Franje

87

U subotu, 24. veljače, papa Franjo u audijenciju je primio članove Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Dragana Čovića te Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića.

Delegacija iz BiH zahvalila je Papi na audijenciji te prenijela pozdrave svih naroda i građana Bosne i Hercegovine. Sa Svetim ocem razgovarali su o aktualnoj situaciji. Istaknuta je važnost unapređenja političkih odnosa i intenziviranja reformskih procesa i ispunjenja uvjeta koji su u funkciji jačanja europske perspektive Bosne i Hercegovine.

U tom kontekstu najavljena je predaja odgovora na Upitnik visokim čelnicima Europske komisije, predviđena za 28. veljače. Također, naglašena je važnost značaj nedavno objavljene Strategije o proširenju na Zapadni Balkan, koja ističe otvorenu perspektivu članstva u EU za sve zemlje zapadnog Balkana.

Članovi Predsjedništva izrazili su zahvalnost papi Franji i Svetoj Stolici na podršci koju su do sada pružali Bosni i Hercegovini te izrazili nadu kako ta podrška neće izostati ni u budućnosti u okviru napretka k punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Nakon susreta članova Predsjedništva BiH sa Svetim Ocem, upriličena je audijencija i za delegaciju Bosne i Hercegovine, koju su činili: zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, veleposlanica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici Slavica Karačić, ravnateljica Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića Tonka Krešić-Gagro, ravnatelj Ureda člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Elvir Čamdžić, savjetnik u Uredu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića Slavko Vučurević.

Nakon audijencije, članovi Predsjedništva BiH susreli su se s kard. Pietrom Parolinom, državnim tajnikom Svete Stolice. Tom prigodom, naglasili su kako su bilateralni odnosi BiH i Svete Stolice prijateljski, uz visoku razinu razumijevanja i suglasnosti o najvažnijim političkim pitanjima u području bilateralnih odnosa i ukupnih međunarodnih odnosa te dodali kako BiH izuzetno cijeni pomoć Svete Stolice.

Kako javlja klix.ba, kard. Parolin je naglasio kako Sveta Stolica pruža podršku BiH jer je i u njenom interesu stabilna Bosna i Hercegovina s europskom perspektivom te je ponovio da Vatikan podržava jačanje kulturnog i međureligijskog dijaloga, suživot u BiH i njezin multietnički karakter.

KT

Izvor: http://nedjelja.ba/

PODIJELI