Civilni ili “divlji” brak

2273

Pitanje:

Zanima me može li na svetu Ispovijed ići bračni par koji živi samo u civilnom, a ne i u Crkvenom braku? Mogu li oni primiti sv. Pričest i krstiti dijete ?
Osobno mislim da ne smiju, ali oboje su išli na sv. Ispovijed i primili sv. Pričest i kršteno im je dijete.
Hvala na odgovoru i BB.

Odgovor:
Ako dvije osobe žive u civilnom ili “divljem braku” a to znači da su u neprekidnom stanju grijeha. Takve se osobe ne mogu ispovijedati ni pričešćivati sve dok ne odluče promijeniti svoj način života, tj. dok ne odluče svoj brak učiniti sakramentalnim. Budući da se u svakoj ispovijedi od pokajnika traži da se ne povraća na prethodno stanje grijeha, u ovom slučaju to nije ostvarivo i iz toga razloga ispovijed je nevaljana a samim tim pričest je svetogrdna.
Što se tiče krštenja djeteta Crkva je i tu do kraja jasna i precizna. Dijete nije krivo za njihovo stanje i stoga se ne može uskratiti krštenje djeteta, iako se nastoji, ako je ikako moguće, da se prije krštenja djeteta njegovi roditelji vjenčaju.
Istina, oni su mogli pristupiti ispovijedi i pri tome zatajiti svoje stanje, no to ne znači da im je grijeh oprošten. Isus je rekao na jednom mjestu “moje će tijelo nekima biti za spasenje a nekima na osudu i propast”

Mir i dobro
Fra Tomislav

PODIJELI