Citat iz prve poslanice Korinćanima

247

 

 

Pitanje:

Što je sv.Pavao želio reći s ovim citatom

“Ako pati jedan ud,s njime pate i svi udovi.” 1 Kor.12,26

 

Odgovor:

Poštovani!

Hvala Vam na ovom pitanju.

Iz cijelog konteksta Biblije vidimo da Bog želi da ima zajedništvo sa svojom djecom. On nas je i stvorio kao društvena bića zavisne jedni od drugih. Kao ljudi čak smo različiti i svojim profilom osobnosti što nas dovodi u situaciju da svoje slabe strane kompenziramo sa onima kome su te stvari jače.  S druge pak strane, Isus govori da je na zemlji osnovao svoju crkvu. Kada nam želi objasniti kakva je to tvorevina, tada ju uspoređuje između ostalog sa tijelom. Isus sebe postavlja kao glava crkve, a udovi smo mi vjernici. Tekstom koji ste spomenuli, sv. Pavao želi naglasiti to savršeno jedinstvo koje imamo u različitosti. Ono što je najbitnije to je da smo svi, svaki od nas poseban i unikatan. Upravo takvim ljudima Bog želi stvoriti jedinstvo u svojoj crkvi. Pored toga svatko od nas ima i različite darove. Jedini način da funkcioniramo jedinstveno je da funkcioniramo kao tijelo.

Tijelo ima različite udove i organe. Svi udovi i organi su povezani u jednu cjelinu, i ako svi funkcioniraju ispravno, tada kažemo da je čovjek zdrav. Može se dogoditi da vam oboli, npr. jedan ud, npr. noga. Ako je noga bolesna, tada teret te noge mora preuzeti druga noga, ruke i sl. Zbog bolesti jedne noge, cijelo tijelo će patiti.

Kada to prenesemo u duhovnu sferu to bi značilo. Ako moj brat iz moje zajednice ima problema i pati, ja nikako ne smijem prema tome biti ravnodušan kao da me se to ne tiče. Ukoliko sam ravnodušan prema patnji svog brata, tada ili nisam dio Kristovog tijela (njegove crkve) ili sam bolestan od teške bolesti gdje ne osjećam nikakvu bol. Što god bilo, jedino rješenje je Krist koji me može ozdraviti ili vratiti ponovno u zajednicu svog Tijela.

Neka Vas dobri Bog blagoslovi

 

Zvonko Presečan

PODIJELI