Biljka poznata kao: čakalj, komodljika, lopuh, lopušina, polušina, repje, repuh, repun, repušina, veliki čičak.
Latinski naziv: Arctium lappa
Dvogodišnja je biljka, visoka 1.5 m: smatraju je korovom, ali je zbog svojih sastojaka osobito inulinam dragocjena ljekovita biljka. Raste pokraj putova, uz zidove, hrpe kamenja. Cvate od lipnja do rujna. Voli gnojenu zemlju i sunčani položaj. Korijene iskapamo od travnja do listopada, režemo ih po dužini i sušimo. Listove beremo i svježe ih upotrebljavamo a plodove tek nakon što dozriju.
Zbog inulina sok čička je izvrstan kod bolesne jetrePospješuje izlučivanje žučipomaže dijabetičarima. Korijen je pripremljen kao varivo, vrlo dobar za dijabetičare. Čaj liječi i pročišćava krv. Kao dodatak kupelji pomaže kod kožnih bolesti, pijemo li ga istodobno dok se kupamo.
Pomoći će nam i svježi sok: njega istisnemo iz korijena tako da ga zdrobimo, prelijemo s 2 šalice vode, namaćemo nekoliko sati i potom popijemo. Sok liječi i vlažne lišaje, potkožne čireve, nečistu kožu, akne. Sok svježega korijena kapamo na ekceme, otvorene rane, opekline i čekamo da se na njima osuši.
Čajem ispiremo ispucane usne, mjehuriće u ustima i ždrijelu. Čaj od sjemena dobar je protiv bubrežnih kamenaca, tjera na mokrenje, zaustavlja dizenteriju i regulira mjesečnicu. Ulje, maslinovo ili sezamovo, u kojemu su se namakali zdrobljeni korijeni sprečava ispadanje kose i liječi prhut. Čičkove listove kuhane u vinu stavljamo na otekline, bolna križa, kožne upale. Čaj od listova liječi mjehur, reumu, giht, razne upale. Protiv masne kose svaki dan utrljavamo u vlasište sok od svježih listova.

Youtube verzija:

PODIJELI