Češljugar ili štiglić može živjeti i kao selica i kao ptica stanarka!

137

Otmjen

Za mnoge ovo je najljepša ptica iz porodice zeba. Francuzi ga zovu “elegant” – otmjen. On doista djeluje uglađeno, a njegovih pet boja razmješteno je zadivljujućim crtežom. Veoma je rasprostranjen, od Afrike, Azije, pa gotovo po cijeloj Europi. To je ptica selica i ptica stanarka.

Velik je kao vrabac, lijepog stasa, spretnog kretanja i izrazito lijepe, duge i raznovrsne pjesme. Živi u voćnjacima, na rubu šume, u kraju s mnogo drveća, ali uvijek u blizini ljudi. Tako ga se može vidjeti i u unutrašnjosti velikih gradova u granama drvoreda, parkovima, pokraj puteva.

Izgled

Na prvi se pogled mužjak ne razlikuje od ženke, ali crvena boja glave mužjaka ide do iza očiju, perje mu je na ramenima tamnocrveno, a kod ženke sivosmeđeGrudi su im svjetlosmeđe, rep crn s bijelim pjegama na kraju. U primorju se može naći češljugar bijelog grla, odakle mu i ime bjelogrli češljugar.

Jesen i zimu provode u velikim jatima, ulaze u naselja, u vrtove, na balkone, tražeći sjemenke, bez straha od ljudi. Vrlo su društvene, vole pjevati i neprestano su u pokretu.

Izvor: https://medjimurje.hr/

PODIJELI