Časnoj sestri iz Iraka odbijen ulazak u Veliku Britaniju

60

Časnoj sestri iz Iraka odbijen ulazak u Veliku Britaniju


Pet, 22. Lipanj 2018. 09:14

Časnoj sestri dominikanki Ban Madleen koju su teroristi Islamske države 2014. primorali napustiti njen rodni grad, po drugi je put odbijena viza za Veliku Britaniju.

S. Ban Madleen je prvotno aplicirala za vizu kako bi posjetila svoju bolesnu sestru, ali joj je to u ožujku 2018. uskraćeno. Potom je ponovno podnijela aplikaciju za vizu kako bi vidjela sestru i njezinu obitelj, ali je početkom lipnja opet dobila odbijenicu.

Ured Ujedinjenog Kraljevstva za vize i imigracije u svom je pismu obrazložio kako nije zadovoljila imigracijska pravila – u biti, kako nije dokazala da ima dovoljno sredstava i da uistinu želi posjetiti svoju obitelj, a ne pokušati naći stalno boravište u Britaniji (citirana imigracijska pravila V4.2 i V4.3).

Sestra Ban, čiji je dominikanski samostan u kršćanskom gradu Qaraqoshu u Ninivskoj dolini bila okupirala Islamska država i držala dvije godine, smjestila se u Erbilu, glavnom gradu iračkoga Kurdistana, te tu pokrenula predškolski centar.

No, njezin slučaj nije izoliran. U prosincu 2016. trojici biskupa iz Iraka i Sirije odbijen je ulazak u Britaniju unatoč tomu što ih je pozvala Sirijska Crkva u UK-u kako bi sudjelovali u posvećenju prve sirijske katedrale, čemu je nazočio i princ Charles.

Prošle je godine Institut Sv. Anselma, katolički institut koji je obučavao svećenike i redovnice u Margateu u Kentu, rekao kako je bio prisiljen na zatvaranje zbog problema s viznim prijavama za strane studente.

IZVORI: nedjelja.ba-KT/ Catholic Herald

PODIJELI