Nakon prošlogodišnjih 6,5 milijuna kuna Caritas Zagrebačke nadbiskupije ove godine osigurano novih 5 milijuna kuna pomoći siromašnima.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije prošle je godine uspješno proveo projekt „Caritas – paketi pomoći za najugroženije“ kojim je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) povukao 6.465.510,00 kn i tako pružio pomoć u hrani, higijenskim potrepštinama i školskom priboru za 4.000 obitelji i 500 djece s područja Zagrebačke nadbiskupije, odnosno s područja Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije.

Potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku početkom kolovoza ove godine projektu „Caritas – ne riječima, već djelima“ dodijeljeno je 5.079.893,22 kuna u okviru natječaja „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza II“ iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Projektom će se financirati aktivnosti ublažavanja materijalne deprivacije tipa 1 (nedostatak hrane), materijalne deprivacije tipa 2 (nedostatak osnovne materijalne pomoći), kao i aktivnosti iz sredstava tehničke pomoći.

Planiranim aktivnostima pomoć će dobiti 4.500 osoba pogođenih siromaštvom a pomoć u školskom priboru i opremi dobit će 300 djece osnovnoškolskog uzrasta s područja Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Odabir korisnika i podjela pomoći provodit će se u suradnji s mrežom župnih caritasa i centara za socijalnu skrb.

Osim pružanja konkretne pomoći predviđene su i aktivnosti usmjerene financijskom opismenjavanju korisnika, senzibiliziranju javnosti o štetnosti bacanja hrane te savjetovanju o zdravoj i uravnoteženoj prehrani.

Caritas trenutno provodi postupak javnog nadmetanja za nabavu hrane. Dokumentacija za nabavu hrane objavljena je na službenoj stranici Fonda europske pomoći za najpotrebitije (www.fead.hr) te se nalazi u stranici „Dokumenti“, u dijelu „Javno nadmetanje“, a može se izravno preuzeti na poveznici http://www.fead.hr/wp-content/uploads/2018/08/Caritas-Zagrebačke-nadbiskupije-dokumentacija-za-nabavu-hrane-2018..7z.

 

Zvonko Erceg

PODIJELI