Bugarska crkva protiv Istanbulske konvencije: “Odbacivanje biblijskih istina može biti tragično”

104

BUGARSKA pravoslavna crkva u ponedjeljak je pozvala zastupnike da ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju, sporazum kojemu je proklamirani cilj borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tvrdeći da ona “otvara vrata moralnoj propasti i uvodi rodnu ideologiju”.
Bugarska pravoslavna crkva tvrdi kako neke od točaka Konvencije izazivaju zabrinutost oko budućnosti europske kršćanske civilizacije jer unose strane vrijednosti iz bezbožnog društva.

Vlada desnog centra premijera Bojka Borisova je ranije ovog mjeseca poslala tu konvenciju Vijeća Europe na ratifikaciju u parlament, a taj je potez podijelio mišljenja u zemlji koja trenutno po prvi put predsjeda Europskom unijom.

Namjera Istanbulske konvencije, dokumenta od 81 članka, uspostavljanje je mjera za zaštitu žena od nasilja, ali   uključuje i uvođenje rodne ideologije. Dosad ju je ratificiralo 28 država, a potpisalo njih 45, uključujući i Bugarsku.

Bugarska pravoslavna crkva pridružila se protivnicima ratifikacije, istaknuvši kako će ona otvoriti vrata moralnoj propasti društva. Crkva tvrdi kako se dokument protivi temeljnim vjerovanjima bugarskog naroda o vjeri, nacionalnosti, moralnosti, časti, dignitetu, obrazovanju i obitelji.

“To je oruđe koje ulijeva sustav vrijednosti koji nam je stran kako bi omogućio da se društvom vlada novim modelom u interesima njegovog malog dijela”, priopćila je Sinoda te crkve, njezino najviše izvršno tijelo.

Konvencija “izaziva zabrinutost o budućnosti europske kršćanske civilizacije jer sadrži novo shvaćanje čovjeka – čovjeka kao apsolutnog gospodara, čovjeka bez Boga koji slijedi svoje želje i strasti do tolike razine da čak može i odlučiti svoj rod”, stoji u priopćenju, te se zaključuje kako su “posljedice odbacivanja biblijskih istina tragične i da im svjedočimo u mnogim društvima gdje je rodna ideologija dugo bila politika države”.

Ujedinjeni patrioti, savez triju nacionalističkih stranaka koji je koalicijski partner Borisova, udružili su se sa socijalistima, najvećom oporbenom strankom u državi, kako bi se usprotivili odluci vlade o ratifikaciji.

Osim Bugarske, konvenciju dosad nisu ratificirale Hrvatska, Armenija, Azerbajdžan, Češka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Moldavija, Rusija, Makedonija, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo, stoji na stranicama Vijeća Europe.

MP/Hina/Foto:FaH

 

Preuzeto: http://www.maxportal.hr/

PODIJELI