Biblija – Briga

507

 

Pitanje:
Što je briga? Zašto se brinemo i što nam Biblija govori kako pobijediti brige?

 

Odgovor:
Poštovani!

Puno Vam hvala na Vašem pitanju. Pitanje koje ste postavili je ključno pitanje s kojim mi kršćani dokazujemo povjerenje u Boga. Pitanjem briga, Sveto se pismo bavi na više mjesta. O tome je najjasnije i najljepše govorio naš Gospodin Isus Krist.

Pogledajmo onda što Sveto Pismo govori o brigama, i kako ih riješiti:

  1. Besmislenost briga:

Da su neke brige besmislene, to je poznato većini ljudi. Netko je to izračunao da su naše brige opravdane tek 30%, dok ostatak je besmislen. Baš nedavno moj je sin otputovao u humanitarnu misiju u Kazahstan. Moja majka se toliko brinula kako će putovati, i kako će se tamo snaći, jer dolazi u ranim jutarnjim satima i sl. Dali je ona mogla svojom brigom bilo što uraditi. Nije. Sve što je mogla, mogla je moliti Boga za zaštitu svog unuka i prepustiti Bogu da to izvede onako kako On to želi. Sve ostalo je besmisleno. Isus je rekao: Tko od vas brigama svojim može produljiti život svoj i za jedan samo pedalj? Luka 12,25. Većina briga nema smisla. One nas samo suvišno opterećuju i upropaštavaju nam život.

  1. Brige kao dokaz povjerenja u Boga:

Ovo je dodatni izazov za nas kršćane. U životu radimo, stvaramo svoj scenarij života, želimo svoj život imati u svojim rukama, i onda upadamo u probleme. Međutim, Sveto pismo nam nudi bolje rješenje. Isus je rekao: Zatim reče svojim učenicima: “Zato vam kažem: ne budite zabrinuti za život: što ćete jesti; ni za tijelo: u što ćete se obući. Ta život je vredniji od jela i tijelo od odijela. Promotrite gavrane! Ne siju niti žanju, nemaju spremišta ni žitnice, pa ipak ih Bog hrani. Koliko li ste vi vredniji od ptica! A tko od vas zabrinutošću može svojemu stasu dodati lakat? Ako dakle ni ono najmanje ne možete, što ste onda za ostalo zabrinuti? Promotrite ljiljane, kako niti predu niti tkaju, a kažem vam: ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih. Pa ako travu koja je danas u polju, a sutra se u peć baca Bog tako odijeva, koliko li će više vas, malovjerni! “Zato i vi: ne tražite što ćete jesti, što piti. Ne uznemirujte se! Ta sve to traže pogani ovoga svijeta. Otac vaš zna da vam je sve to potrebno. Nego, tražite kraljevstvo njegovo, a to će vam se nadodati!  Luka 12,22-31.

Ovo je najbolji Isusov savjet gdje On govori o besmislenosti briga. Isus ne govori da se ne brinemo. On od nas ne očekuje neko gotovanstvo. Mi naprotiv trebamo raditi, ali ne zbog straha od budućnosti, već zbog naše suradnje s Bogom. Na drugom mjestu jedan evanđelista je napisao ove Isusove riječi: Zato vam kažem: Ne budite tjeskobno zabrinuti za život svoj, što ćete jesti i što ćete piti, ni za tijelo svoje, u što ćete se obući. Nije li život više od hrane i tijelo nije li više od odijela? Matej 6,25. Naš je problem tjeskobna briga. Koja je u potpunosti besmislena, ali istovremeno potvrđuje našu nevjeru u Boga.

  1. Kako se protiv tih briga boriti?

Ovdje je Isus dao jasan savjet. Prva stvar je presložiti prioritete. Nikada nemojmo zaboraviti da Bog vodi naš život, nikada nemojmo zaboraviti da je On naš Otac a mi njegova djeca. On je za našu sreću zainteresiraniji nego što smo mi sami za sebe. Sveti Petar apostol je poručivao vjernicima svog vremena i nama danas: I svu svoju brigu bacite na njega, jer se on brine za vas! 1. Petrova 5,7. Kako jednostavan recept za rješavanje problema.

Tjeskobne brige u nama izazivaju raznorazne bolesti i depresije. Na žalost, poznam puno ljudi koji sebe nazivaju kršćanima, ali imaju tih problema. Čak sam i sam imao taj problem.

Prije nekoliko godina sam upao u krizu u svom poslovanju bez obzira što sam mislio kako sam sve napravio ispravno. Zaštitio sam se višestruko, i onda se dogodi da sve zaštite zataje, sve propada i ništa se ne može riješiti. U takvom stanju, depresija je sasvim očekivana pojava. Tada sam odlučio da nešto moram učiniti sa sobom. Umjesto da sam sebe sažalijevam, počeo sam raditi u zatvorima i tješiti ljude koji su bili u većoj depresiji nego ja. Čitao sam im Božja obećanja.  Odjednom sam shvatio da u Bibliji ima bezbroj Božjih obećanja da nas On neće ostaviti ni u najvećoj krizi. Pa ako ona važe za moje prijatelje koje tješim, ona sigurno važe i za mene. Tada su se polako stvari počele rješavati i to bolje nego što sam očekivao.

Stoga najbolji lijek protiv depresije, protiv straha od budućnosti je čvrsto povjerenje u našeg Gospodina Isusa Krista, jer zahvaljujući Njegovoj žrtvi On nam je obećao: Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju. Ivan 10,10. To je Božje obećanje koje On nikada neće iznevjeriti.

Neka Vas dobri Bog blagoslovi.

Zvonko

PODIJELI