Papa Franjo: Bojimo se Božjih iznenađenja jer njima ne možemo upravljati


I danas Isus plače kada se vrta našega srca, pastirâ i Crkve zatvaraju pred Gospodnjim iznenađenjima, ne prepoznajući Onoga koji donosi mir – kazao je papa Franjo u propovijedi na jutarnjoj Misi u kapeli Doma Sveta Marta.
Komentirajući misno evanđelje koje govori o Isusovu plaču nad Jeruzalemom, Papa je rekao da Isus plače jer je izabrani grad, odnosno narod, zatvorio svoje srce. Unatoč Isusovu kucanju, vrata su ostala zatvorena. Jeruzalem se osjećao udobno, nije osjećao potrebu spasenja. Stoga je Isus plakao kao što i danas plače nad svojom Crkvom, nad nama, kad ga ne prihvaćamo – ustvrdio je Papa pitajući:
A zašto Jeruzalem nije prihvatio Gospodina? Jer se zadovoljio s onim što je imao, nije želio probleme, a i stoga jer, kakao veli evanđelje, ‘nije prepoznao Onoga koji mu je donosio mir; nije prepoznao vrijeme pohoda’. Bojao se besplatnosti Gospodinova pohoda. Uzdao se u stvari kojima je mogao upravljati. Mi smo sigurni kad možemo upravljati stvarima… Gospodinovim pak pohodom, njegovim iznenađenjima, ne možemo upravljati – ustvrdio je Sveti Otac dodajući:
Jeruzalem se bojao Gospodnjih iznenađenja koja donose spas, bojao se dakle Gospodina, svoga Zaručnika, svoga Ljubljenoga, a to je Isusa žalostilo. Kad Bog posjećuje narod svoj, donosi mu radost, donosi nam obraćenje. Svi se mi bojimo Gospodnje radosti jer s njom ne možemo upravljati. Bojimo se obraćenja, jer obraćenje je prepuštanje Bogu da nas vodi – objasnio je Papa.
Jeruzalem je bio spokojan, zadovoljan; hram je bio na raspolaganju, svećenici su prinosili žrtve, narod hodočastio, pravnici su sve sredili: sve je bilo jasno, sve propisano, a vrata su Jeruzalema ipak bila zatvorena. Križ, „cijena tog odbijana“ – primijetio je Papa – očituje nam Isusovu ljubav, ta ga ljubav vodi da i danas često plače zbog svoje Crkve – istaknuo je Sveti Otac.
Pitam se – nastavo je Papa – jesmo li mi kršćani i pastiri, koji poznajemo vjeru, katekizam, koji idemo svake nedjelje na Misu, jesmo, dakle, zadovoljni ? Sve smo uredili i nije nam potreban Gospodinov posjet…? A Gospodin ne prestaje kucati na vrata svakoga kršćanina i svoje Crkve, na vrata crkvenih pastira. Ako se ne otvore vrata našega srca, naše Crkve, naših pastira, onda Gospodin i danas plače – ustvrdio je Sveti Otac potičući sve da ispitaju savjest. Razmislimo o sebi: kakvi smo pred Bogom? – zaključio je papa Franjo.

Tekst preuzet s mrežne stranice Radio Vatikana
PODIJELI