Bog kao Vladar anđela

30

Propovijed povodom 3. nedjelje po Trojstvu

Danas obilježavamo 3. nedjelju po Trojstvu, koja je posvećena Bogu kao Vladaru anđela.

Esencija nas, ljudskih bića, jest naša duhovna priroda. Od Boga smo potekli i došli na krutu materijalnu razinu, kao što ćemo se, kad za to dođe vrijeme, nakon dovršetka ove zemaljske epizode, Bogu vratiti. Mi smo Jedno u Bogu, sada i zauvijek. Naša temeljna odrednica, mi stvarni, smo Jedno s Bogom, zauvijek.

Unatoč tome, jedna od temeljnih zadaća nas, ljudskih bića, jest dolazak na materijalnu razinu, bivanje u materijalnom tijelu. Zašto tu dolazimo? Prvenstveno, radi skupljanja iskustava, radi učenja, zbog upoznavanja cjelokupne stvarnosti u punini. Jer, bivanje u duhu možemo shvatiti kao idealno stanje u kojem je sve posloženo, sve onakvo kako iskonski jest, svojevrsno stanje teorije, dok bivanje u materiji, u kojoj smo prisutni sad, je stanje daleko od ideala, na svjesnoj razini stanje odvojenosti od iskona, od duha, tj. svojevrsno stanje učenja, skupljanja znanja i iskustava – stanje prakse.

Svi smo svakodnevno svjedoci kako je često vrlo zahtjevno i izazovno bivati na materijalnoj razini u ljudskom tijelu. Svjedoci smo, na vlastitom primjeru, s koliko se zahtjevnih lekcija suočavamo, s koliko izazovnih emocija i strahova se borimo, i kako složeni izazovi nam na put dolaze. Često imamo dojam kako nosimo križeve koji su nam preteški, a koje bismo rado odstranili od sebe. No, isto tako, znamo da to nije rješenje, jer nesavladane lekcije sada, će se ponoviti u budućnosti – sve dok ih ne savladamo.

Baš zbog toga, da ne budemo prepušteni samima sebi, Bog je u svojoj svemogućoj providnosti, kako izgovaramo u našim obredima, ustanovio službu anđela, kojoj je zadatak biti nam od izravne pomoći na ovoj zahtjevnoj, krutoj ali ujedno i veličanstvenoj materijalnoj razini. Anđele u izravnom smislu krase dvije temeljne karakteristike koje imamo i mi, ljudi, no u drugačijem obliku: veza s materijom i bivanje u duhu. I oni, kao i mi, imaju svoju volju, karakteristike koje definiraju ljudsku unutarnju prirodu a koju povezujemo sa životom u materijalnom tijelu, no uz to, oni izravno borave kao bestjelesna bića, povezana izravno sa onim što sve jest – s Bogom Svemogućim. Oni, kao izravni posrednici između nas ljudi i Boga kao sveukupnosti svega, zaduženi su za konkretno djelovanje u Božje ime u raznim pogledima, no nama možda njihova najpoznatija uloga je zaštitnička, prvenstveno pojedinaca (naši anđeli čuvari) bilo kao zaštitnika nekih crkava, župa, naselja, pa i cijelih država.

Zbog stvarnosti u kojoj živimo, a koje je podložna raznim utjecajima koji teže disbalansu, uloga anđela kao korektiva je nemjerljiva. Također, zbog naše ograničene percepcije stvarnosti, gdje često zanemarujemo Božji impuls u nama samima, imaju ulogu glasnika koji nam na upečatljiv i zauvijek zabilježen način prenose poruku ne samo nama osobno, nego ključne za cijeli ljudski rod. Uz navedeno, uloga anđela ozdravljenja je, ako je navedeno za naše najveće dobro, nemjerljiva.

Obraćamo li se redovno našim anđelima čuvarima? Jesmo li dovoljno svjesni njihove zaštite i što sve na svakodnevnoj bazi čine za nas? Zahvaljujemo li im na svemu što čine za nas? Jesmo li svjesni koliko smo pod njihovom zaštitom blagoslovljeni?

Budimo uvijek svjesni anđeoske pomoći i zaštite u našim životima, jer njihovo djelovanje jest dodir samog Boga.

Amen.

PODIJELI