Pitanje:

Molim da mi Gospodin pošalje osobu za brak. Kako da prepoznam djevojku koju mi Bog šalje? Ima li u Bibliji što zapisano vezano za temu molitva za buduću suprugu?

Odgovor:

Poštovani!

Ako igdje trebate tražiti savjet po pitanju sklapanja braka, tada je to Biblija i smatram da je ovo pitanje od životne važnosti. U Bibliji će te naći i mjesta gdje su se pojedinci molili da im Bog podari buduću suprugu.

Odmah u početku kada je Bog stvorio Adama nije mu stvorio partnera njemu ravna. Adam se nije mogao zadovoljiti sa onim što je Bog savršeno stvorio ma kako da je sve bilo savršeno. I sam Bog dolazi do zaključka da u onome što je Bog stvorio , u svemu što je bilo veoma dobro, postoji nešto što nije dobro. I reče Jahve, Bog: “Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on. Postanak 2,18. Ovu izjavu „nije dobro da čovjek bude sam Bog je izrekao nama ljudima. On nije Adamu odmah stvorio družicu da Adam shvati također tu potrebu. Nakon toga Bog stvara Evu od Adamovog rebra.

Kada je Bog doveo Evu pred Adama, Adam je svojom slobodnom voljom prihvatio Evu za svoju sudružnicu. Nato čovjek reče: “Gle, evo kosti od mojih kostiju, mesa od mesa mojega! Ženom neka se zove, od čovjeka kad je uzeta! Postanak 2,23. Iako je Eva bila jedina žena koju je Bog stvorio za Adama, on je dragovoljno pristao da mu ona to bude.

Iz ovog kratkog opisa prvog bračnog para vidljivo je da je Bog zainteresiran da čovjek i žena budu zajedno. Bog sam kaže da nije dobro da čovjek bude sam. Upravo zbog toga Biblija je puna preporuka kako pronaći idealnog bračnog druga.

Postoji jedan primjer kako je u vrijeme Abrahama, Abraham tražio ženu za svog sina Izaka. On je vrlo obazrivo birao suprugu svom sinu, jer o tome ovisi Budućnost, a možda i vječnost njegovog sina Izaka. Poslao je svog slugu eleazara u Haran da mu dovede djevojku za njegovog sina od njegove obitelji, vjerujući kako u toj obitelji još uvijek imaju vjeru u Boga stvoritelja. Sluga odlazi i stiže u Haran on se zaustavlja kod studenca i tada upućuje molitvu da Bog mu na put dovede djevojku koja bi bila dobra za njegovog mladog gospodara. Onda reče: “Oh, Jahve, Bože moga gospodara Abrahama, molim te, iziđi mi danas u susret i mome gospodaru Abrahamu milost iskaži! Evo me kraj studenca, a kćeri onih iz grada dolaze crpsti vodu; pa neka djevojka kojoj ja rečem: `Molim te, spusti svoj vrč da se napijem`, a ona odgovori: `Pij! I deve ću ti napojiti`, bude ona koju si odredio za svoga slugu Izaka. Tako ću saznati da si iskazao milost mome gospodaru. Postanak 12-14

Sluga vidi jedino rješenje da Bog bude taj koji će predložiti ženu njegovu mladom gospodaru. Kada mu se znak ispunio, i kada je Rebeka ispunila te uvjete sluga razumije Božji odgovor. Odlazi kod njenih roditelja i priča im zbog čega je došao. Bez obzira na znak koji je od Boga dobio, roditelji uvažavaju slobodnu volju njihove djevojke.

Kada molimo za budućeg supružnika, ono što je najvažnije da moramo znati da je izbor supružnika u našoj odgovornosti. Mi smo ti koji biramo. Biblija ne govori da će Bog umjesto nas birati, ali Bog će učiniti sve kako bi nam otkrio sve pojedinosti karaktera te osobe na osnovi čega ćemo donijeti odluku.

Za donošenje takve odluke vrlo je važno da dobro upoznamo osobu s kojom želimo stupiti u brak. Tek nakon takvog upoznavanja možemo donijeti odluku o izboru. Bog može blagosloviti svaki izbor koji napravimo ali pod jednim uvjetom, da mu to dozvolimo. Naša zajednica s Bogom treba biti konstantna. To je najbolje da je i kod našeg partnera. Stoga zajednički religijski svjetonazor je jako važan ma koliko se to nekome činilo marginalnim. Biblija kaže: Ne budite ujarmljeni s nevjernicima! Jer što ima pravednost s nepravednošću ili kakvu zajedništvo ima svjetlo s tamom? 2. Korinćanima 6,14. Čak i ako je u pitanju isti formalni vjerski svjetonazor, tu može biti problema što je netko odan Bogu maksimalno svojoj spoznaji, dok drugi je to formalno. Da bi to otkrili potrebna nam je Božja intervencija, jer Bog jedini zna budućnost. Stoga molitva Bogu da nas u tome vodi ima itekako smisla. Bog će nam otkriti sve relevantne karakterne crte te osobe, a na nama je da sami donesemo odluku.

Kako se događa da se mladić i djevojka sretnu i zaljube to je misterija koju ni mudri ljudi Biblije nisu razumjeli. Troje mi je nedokučivo, a četvrto ne razumijem: put orlov po nebu, put zmijin po stijeni, put lađin posred mora i put muškarčev djevojci. Mudre izreke 30,18.19. Pisao je Salamon. I to stvarno je misterij.

Jedan pisac je savjetovao: ukoliko ste se molili prije stupanja u Brak jednom dnevno, i ukoliko razmišljate o Braku, molite se minimalno tri puta dnevno. Za izbor bračnog druga posebno sada potrebna nam je Božja mudrost, a Biblija kaže: Ako li kojemu od vas nedostaje mudrosti, neka ište u Boga, koji daje svima obilato, i ne kori, i dat će mu se. Jakov 1,5.

Neka vas dobri Bog blagoslovi.

Zvonko

PODIJELI