Pitanje:
Ponekad kad molim počnem plakati, pogotovo u zadnje vrijeme kad molim Krunicu Božanskog milosrđa. Zamislim Isusa u bijelom s velikim srcem, pognute glave i obuzmu me suze

Odgovor:
Poštovani!
Oduševljava me da provjeravate duhovne pojave u Vašem životu kroz Sveto Pismo da slučajno i u najboljoj namjeri ne bi bili prevareni. Vi ovdje koliko razumijem opisujete neku emociju plača i pitate se je li to od Duha Svetog.
Meni je u istinu teško ocijeniti o kakvoj se konkretno emociji radi. Je li vas kada mislite o Kristu o njegovom stradanju obuzme žalost te zbog toga plačete. Ukoliko je žalost razlog Vašeg plača, tada je opet pitanje motiva. Je li plačete za Isusom koji pati ili za sobom.
Kada je Isus nosio teški križ kroz ulice Jeruzalema, neke žene su pokazale osjećaj sažaljenja i žalosti. Isus im je rekao da ne trebaju plakati za njim, već za sobom i svojom djecom. Iz ovog primjera je očito da Isus ne očekuje od nas neko ljudsko sažaljenje, ma koliko da Njegova žrtva to pokazuje. Ono što Isus očekuje je da prepoznamo u Njemu našeg Gospodina i Spasitelja. U takvim slučajevima pojavit će se žalost u nama koji može rezultirati plačem. Međutim ta žalost bit će zbog mojih grijeha. Moji grijesi su bili uzrokom Kristovog stradanja. Takav plač ili takva žalost rezultat je istinskog pokajanja.
Inače plač se manifestira i u neizmjernoj radosti. Gledajući Kristovu muku to može rezultirati i sa neizmjernom radošću koja producira suze. Ta radost proizlazi iz spoznaje da je zahvaljujući Kristovoj žrtvi na križu, naša budućnost je zagarantirana. Radost spasenja je svakako pozitivna emocija koja također izaziva suze. Zahvaljujući Kristu i Njegovoj žrtvi mi smo spašeni od grijeha. Krist nam je omogućio zajedništvo sa sobom i s Ocem time što je umro i uskrsnuo na križu.
Na kraju najbolja manifestacija Svetog Duha očituje se u duhovnim rodovima. Ako smo pod utjecajem Svetog Duha, tada ćemo roditi duhovne rodove. Sveti Pavao ih je vrlo precizno definirao: A plod je Duha: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, Krotkost, umjerenost; protiv ovakvih nema zakona. Galaćanima 5,22.23. Ako se u našem životu manifestiraju sve ove kreposti koje je nabrojao sveti Pavao, tada smo zasigurno pod utjecajem Sv. Duha.
Vašu emociju plača kod molitve trebat ćete sami analizirati kroz prizmu Svetog pisma.
Neka Vas dobri Bog blagoslovi.
Zvonko.

PODIJELI