Pitanje:
Hvaljen Isus!
Teško mi se obratiti bilo kome za savjet jer sam se našla u iznimno teškoj životnoj situaciji.
Naime, zaljubila sam se u mladića koji mi je rod. Osjećaji su obostrani i uistinu želimo provesti život zajedno. Zajednički predak nam je pradjed (djedovi su nam braća). Da li je prema crkvenim zakonima naš brak valjan? Problem je također i naša okolina koja ne može prihvatiti našu vezu jer smatraju da je to grijeh. Unaprijed hvala na odgovoru.

Odgovor:
Poštovana gospođice!
Izuzetno smo počašćeni što ste našli hrabrosti i nas izabrali da nam se obratite za savjet. Očito je da u nas imate povjerenje. Istina odgovor koji Vam želim dati pokušat ću ga gledati iz biblijske perspektive, a to znači što o vašem problemu kaže naš Bog.
U svom kratkom opisu osobno mogu toga puno iščitati, i zbog toga vas molim da se ne ljutite na mene zbog moje iskrenosti, jer mi je želja da vam dam uistinu biblijski savjet koji će vam u životu pomoći i dati vam neke životne smjernice za donošenje odluka.
Prije svega da vam kratko odgovorim i da vam kažem da ukoliko ostanete uporni u svojoj odluci vi zaista imate onda veliki problem. Kao prvo, država ne prihvaća takvu mogućnost sklapanja braka. Drugo, to ne prihvaća ni crkva i to smatra incestom.
Sada ću vam pokušati odgovoriti biblijski.
Bog nas ljubi i zainteresiran je za našu sreću. Upravo zbog toga dao je svoje zakone i upute kako se ponašati, jer nas je htio sačuvati od nečeg što bi moglo ugroziti naš život. Naime kod oplodnje (a to je slučaj kod svih sisavaca) bliskih rođaka dolazi do zbrajanja i povećavanja genetskih anomalija, te djeca iz takvih brakova mogu biti fizički oštećena. Istina u Bibliji se može naći primjeri brakova bliskih rođaka, jedino se ne smije zaboraviti da prije tri tisuće godina je ipak bilo manje genetskih anomalija. Stoga je Bog dao Mojsiju upute još prije 1600 godina prije Krista kako treba živjeti njegov narod Izrael: Zato držite moje zakone i moje naredbe; tko ih vrši – u njima će naći život. Ja sam Jahve! Neka se nitko od vas ne približuje svojoj krvnoj rodbini da otkriva njezinu golotinju. Ja sam Jahve! Levitski zakonik 18,5-6. Nakon toga nabraja sve moguće slučajeve u kojoj čak spadaju i homoseksualne veze kao i veze sa životinjama.
Međutim ja bi želio da uđem u suštinu problema. Sami kažete da ste se zaljubili. Vjerujete da su osjećaji obostrani i čvrsto vjerujete da je to ljubav. Na žalost to što vi osjećate nije ljubav, već strast. Ukoliko želite analizirati jeli to ljubav, tada postoji jedan značajan test koji je napisao sveti Pavao apostol. Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje. 1. Korinćanima 13, 4-8.
Iz teksta koji napisao Sveti Pavao, vidljivo je da ljubav nije samo osjećaj i emocija. Ljubav obuhvaća sve segmente našeg bića, pa tako i razum. Ukoliko ljubite vašeg rođaka u koga ste se zaljubili, tada će te razumski željeti mu pomoći da sretno proživi svoj život. Tada će te razmišljati o posljedicama veze koju ste započeli, jer su u pitanju i buduće generacije koje mogu nastradati vašom krivnjom i izborom. Ljubav uvijek misli o dobroti drugog. Stoga, ukoliko u toj vašoj odluci upotrijebite razum, i poslušate Božju riječ koja vam daje savjet, tu vezu ćete na taj način izostaviti i odustati od nje dok još niste prešli granicu.
Nadam se da sam Vam uspio odgovoriti na vaše pitanje, i ukoliko imate dodatno pitanje, slobodno ga postavite.
Neka milost Božja bude nad vama.
Zvonko
PODIJELI