Porodica: Fukaceae
Hrvatski naziv:
 Atlanski bračić, mjehurasti bračić
Podrijetlo:
 Sjeverni Atlanski ocean
Upotreba: 
Ljekovito bilje
Dijelovi za upotrebu:
 Cijela biljka

Ljekovito bilje

Picture

Najkorisnije svojstvo atlanskog bračića je činjenica da je bogat jodom. Jod je potreban za normalan rad štitnjače, koja pokreće ili barem utječe na većinu procesa u tijelu. Premalo aktivna štitnjača ima za posljedicu općenito usporavanje procesa u tijelu. Osobe s poremećenom funkcijom štitnjače imaju manje energije, može biti depresivna, više spavati i dobivati na težini. Ako je štitnjača previše aktivna, vrijedi obrnuto. Čini se da bračić pomaže u ponovnom uspostavljanju ravnoteže, premda se češće koristi za „hranjenje“ štitnjače koja slabije radi. Čak i ako krvne pretrage pokazuju da štitnjača radi u okviru normalnih granice, bračić može djelovati kao tonik ili sredstvo za jačanje kod osoba slabije energije, osobito ako se dugo nalaze pod stresom.

Poput svih morskih trava, bračić je koristan laksativ jer apsorbira vlagu nakon što te pojede, te blago stimulira rad crijeva.Na taj način se može koristiti kao dio programa za detoksikaciju, zajedno s biljem kao što je neven, kopriva i maslačak.

Na prostorima gdje ga ima u izobilju, Atlantski bračić se koristi kao gnojivo jer je bogat izvor kalijevog karbonata (potače).

Oprez: Jednako kao i druge vrste morske trave, atlantski bračić može apsorbirati teške metale i drugi potencijalno toksični otpad. Komercijalne se zalihe testiraju u određenim vremenskim razmacima kako bi se provjerilo sadržaj teških metala. Ukoliko ga se skuplja direktno iz mora, potrebno ga je skupljati na dijelovima obale koja nije zagađena industrijom i industrijskim otpadom.

Picture

Uzgoj

Picture

Atlantski bračić je česta morska trava, a skuplja se duž morske obale, gdje raste krajem lipnja. Atlantski bračić koji se skupi kasnije tijekom godine neće moći dugo stajati. Ubrani dijelovi biljke se ne mogu koristiti u ljekovite svrhe, zato što odvajanjem od stabljike gube neke ljekovite i korisne sastojke.
PODIJELI