Porodica: Štitarke (Apiaceae, Umbelliferae)
Hrvatski naziv: Ljekovita anđelika, angelika, kravujac, anđeoski korijen, siriš, trubaljka, zubača, korijen sv. Duha, kadlinac, sirišica, kravačac

Podrijetlo: Bliski Istok, Europa
Upotreba: Kulinarstvo, ljekovito bilje
Dijelovi za upotrebu: Korijen i list u medicinske svrhe, sjemenke i stabljike u kulinarstvu

Ljekovito bilje

Picture

Anđelika je pozamašna zeljasta dvogodišnja biljka koja naraste i do 2 metra visine. Na okrugloj stabljici debeloj otprilike kao ruka, šupljoj i izbrazdanoj nalaze se vrlo veliki listovi (60 do 90 cm) i bijeli do žućkasti cvatovi. Cvjeta u srpnju i kolovozu. Podanak je mesnat i krupan, s mnogo malih korijenčića.

Listovi se sakupljaju prije cvata. Plod se bere u lipnju, srpnju i kolovozu. Dvogodišnji podanak vadi se u jesen, izreže po dužini na četiri dijela i suši.

Ova nordijska biljka uzgajala se u srednjovjekovnim samostanskim vrtovima kao sredstvo protiv kuge. U kineskoj medicini koristi se nekoliko desetaka vrsta anđelika.

Esencijalno ulje korijena sadrži monoterpene, uglavnom pinena, tragove alkaloida i oko 2% kumarina kao što je arhangelicin, umbeliferon i bergapten. Esencijalno ulje sjemenki sadrži monoterpene, felandrene, te kumarine kao što su imperatorin i ksantotoksin.

Čaj ublažava tegobe izazvane migrenom, smiruje živce, sprječava znojenje. U čaj se može dodati sirištara, a kod zatvora krkavina.

Anđelika je biljka koja je dobar digestiv. Ima gorak okus, koji s eteričnim uljima stimulira probavni sustav i potiče apetit. Može se koristiti kod oporavka od anoreksije, kao i od oporavka od malaksavosti. Upotrebljava se u slučaju reume, menstrualnih tegoba, gubitka teka, osjećaja težine, lakih želučano-crijevnih grčeva te bolesti jetre i žuči.

Ekstrakt korijena može ublažiti bolove u leđima te bolove kod gihta.

Anđelika je i ekspetorans, potiče izlučivanje sluzi iz dišnih organa. Sadrži ulja koja djeluju protuupalno i suzbijaju infekcije, pa se koristi za suzbijanje prsnih infekcija, pleuritisa, a pomaže i kod bronhitisa i upale pluća.

Osthol, spoj kojeg sadrži anđelika, učinkovit je u sprečavanju zgrušavanja krvi, pa postoji mogućnost upotrebe anđelike u liječenju tromboze.

Oblici i doziranje

Picture

Upotrebljavaju se tekući ekstrakt, tinktura, eterično ulje ili osušeni korijen kao čaj.
Preporučena dnevna doza: 1,5 do 3 g ekstrakta, 1,5 g tinkture, 10 do 20 kapi eteričnog ulja.

Čaj: 1 čajnu žličicu fino narezanog korijena preliti s 1,5 dl vrele vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Piti 1 do 2 puta na dan šalicu čaja 30 minuta prije jela.

Vino: 60 g isjeckanog korijena namakati dva dana u litri bijelog vina. Potom dodati 2 g praška od korijena, namakati još dva dana, a potom ocijediti. Uzimati po dvije žličice na dan protiv grčeva, živčanih smetnji i loše probave.

Tekući ekstrakt
Uzimati 0,5 do 2 ml ekstrakta korijena tri puta na dan (1:1 u 25% alkoholu).

Tinktura
Uzimati 0,5 do 2 ml  tri puta na dan (1:5 u 50% alkoholu).

Ograničenja u primjeni
Ne upotrebljavati tijekom trudnoće i dojenja. Dok traje primjena odustati od duljeg boravka na suncu. Ne koristiti kod ljudi na terapiji antikoagulansima i šećerašima (dijabetičarima).

Zaštititi oči od doticaja s tekućinom u kojoj se kuhala ili namakala anđelika.

Nuspojave
Fotosenzibilizirajuća svojstva (zbog fumarokumarina) čine biljku osjetljivom na svjetlost. Pri intenzivnom sunčevu zračenju ili predoziranju korijena anđelike može se pojaviti kožni osip nalik na alergiju.

Kulinarstvo

Picture

Stabljike anđelike se prodaju u kristaliziranom obliku, često pomiješane sa sušenim voćem, kao začin za kolače. Mlade se stabljike mogu dodati rabarbari kako bi se poboljšao njen okus i probavljivost. Stabljike se mogu jesti i sirove, u Skandinavskim zemljama su smatrane delikatesom.

Listovi su prilično gorki, ali ako ih se blanšira, postaju prihvatljivi kao prilog, može ih se koristiti slično kao špinat.

Uzgoj

Picture

Anđelika najbolje uspjeva u vlažnom tlu te na suncu ili lagano zasjenjenom mjestu.

Korijen se iskopava prve godine u jesen.

Listovi i stabljike se beru u lipnju, a sjemenke na kraju sezone rasta, nakon dozrijevanja i sušenja.

PODIJELI