Alkohol i droga u obitelji

1075

 

 

Pitanje:

Molim kako molit za muža koji je ostavio obitelj ušao u loše društvo alkohola i droge, hoće razvod, hoda sa ženom koja ga vuče na dno dna, s njom pije drogira se. Zaslijepljen je, nikog ne sluša, za mene neće čuti. Kako ga izbavit iz tog zla?
Imam muža teškog alkoholičara. Bio je na bolovanju duže vrijeme, liječio se ali i dalje pije. Ispočetka sam mu prigovarala za alkohol, prosipala nije ništa pomoglo. A da ne govorim koliko sam molila za njega. O njegovom psihičkom maltretiranju da i ne govorim, ružnim riječima koje mi upućuje.
Hvaljen Isus, molim vas molitvu za obraćenje mog sina koji je skrenuo s Kršćanskog puta, odao se alkoholu, drogi a mene psihički zlostavlja, moli se za njega svaki dan. BVB

 

Odgovor:

Poštovani!

Uvrstio sam ove tri molitvene nakane u jednu, jer imaju nešto zajedničko. U sve tri se moli za obraćenje onih koje volimo i koji nam nešto znače. Ono što želim pohvaliti, to je da je jedino mjesto gdje možemo tražiti pomoć upravo Bog, a molitva je način kako to možemo uraditi.

Molitva za obraćenje je najuzvišenija molitva koju možemo uputiti Bogu. Ona pokazuje da pred Boga izlazimo i iznosimo mu one koji su nam dragi u želji da i oni budu s nama u zajednici s Isusom Kristom. Krist je neizmjerno zainteresiran za spasenje svakog pojedinca. Mogli bi sigurno reći da je zainteresiraniji nego mi sami za sebe. On je svojim životom platio naše otkupljenje i svi mi smo mu predragocjeni. Stoga, ostaje pitanje, zašto takve molitve (po našem viđenju) ostaju neuslišane.

Slušao sam o jednoj ženi koja je molila za obraćenje svoga sina. Molila je godinama, a stvari se nisu pomicale. Godine su se nizale, a starost je učinila svoje. Napokon žena je umrla, ne vidjevši rezultate svojih molitava. Tri godine nakon smrti svoje majke, ovaj čovjek doživio je susret sa Bogom i obratio mu se. Tri godine nakon majčine smrti on se je pomirio s Bogom. Njegova se majka nije uzalud molila.

Što učiniti da bi nam molitve bile uslišane? Nemojmo zaboraviti da Bog nikoga neće natjerati da Ga slijedi, već će poštivati slobodu nečijeg izbora, jer je to nešto najvrjednije što Bog daje svakom pojedincu.  Problem, da jedan bračni partner iz obitelji bude nevjeran, je imala i prvoapostolska crkva. Sveti Pavao pisao je svoju poslanicu crkvi u Korintu: I žena koja ima muža nevjernika te on privoli stanovati s njome, neka ne otpušta muža. a muž nevjernik posvećen je ženom i žena nevjernica posvećena je bratom. 1. Korinćanima 7,13.14.  Kako bi to uspješno odradila,  sveti Pavao dalje savjetuje: Jer što znaš, ženo, hoćeš li spasiti muža? Ili što znaš, mužu, hoćeš li spasiti ženu? 1. Korinćanima 7,16.

Da bi nam Bog mogao uslišati naše molitve, On nas poziva da sami živimo život vjere. Bog nema nekog drugog da članu domaćinstva bilo sinu suprugu ili nekom drugom pokaže kakav je to Njegov karakter, kakav je Bog. Bog to očekuje od nas koji živimo sa svojim ukućanima da mu pokažemo tu Božju ljubav. Ukoliko je muž kronični alkoholičar, ponašajmo se prema njemu kao prema bolesniku, jer on je bolestan, bez obzira što si je sam skrivio tu bolest. Jednako tako ukoliko su nam djeca ovisna o drogama i opijatima, pokažimo prema njima brigu kao prema bolesnicima, jer oni to i jesu. Iznad svega, pokažimo našim ukućanima praktično Kristov karakter. Ma koliko da ste u pravu kada im prigovarate za probleme koje imaju, ti prigovori će ih prije otjerati od vas nego ih privući. Pokažite vašim ukućanima ljubav kakvu je i Krist pokazao. Znaju oni jako dobro da su u problemima. Možda im njihov ponos ili bilo koja druga pobuda ne dozvoljavaju da to priznaju. Ne postavljajte se prema njima superiorno, jer u načelu smo svi grešnici. Umjesto da ih grdite, možete im reći: „Dragi moj mužu, sine… Vidim da imaš problem. Znam da ti je teško to riješiti. Ne mislim da sam ičim bolji(a) zbog toga što taj problem nemam. Ja sam jednako loš(a) kao i ti. Možda je samo razlika da sam ja prihvatio(la) Kristovu milost koja me je promijenila. Ono što ti želim pokazati i ukazati je Isus Krist koji ti jedino može pomoći. Ne moram ti pričati kako je ta navika koju imaš loša, jer to znaš, ali ono što ti želim reći je da te volim bez obzira kakav jesi i da se za tebe molim Bogu da te potakne da prihvatiš Njegovu milost, jer On želi tvoju promjenu. On je zainteresiran za tvoju budućnost. Znaj jedno da sam uvijek uz tebe.“

Iako Bog poštuje našu slobodu izbora, on stvara okolnosti kako bi Ga prihvatili i osjetili tu najveću potrebu za Njim, jer jedino On može ispuniti tu potrebu i dati nam mir koji prevazilazi svaki razum.

Neka vas sve dobri Bog blagoslovi.

Zvonko

 

PODIJELI