96.-a OBLJETNICA ROĐENJA dr. FRANJE TUĐMANA

136

Prije 96 godina rodio se prvi hrvatski predsjednik dr.Franjo Tuđman, najveći vizionar i državnik u hrvatskoj povijesti

Obilježava se 96. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana polaganjem vijenaca na njegov grob na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Franjo Tuđman, vizionar i državnik, najveći kojeg je Hrvatski narod imao u svojoj burnoj i slavnoj povijesti. Utemeljitelj je suvremene hrvatske države i njen prvi predsjednik – koji nam je omogućio višestranačje i demokraciju.

Vrhovni zapovjednik pod čijim je vodstvom obranjena i oslobođena Domovina. Rodonačelnik europske ideje među Hrvatima, čiji je državotvorni program ispunjen ulaskom Republike Hrvatske u NATO i Europsku uniju. – sve to bio je dr. Franjo Tuđman.

Rođen je 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću u Hrvatskom zagorju. Otac mu je bio istaknut član Hrvatske seljačke stranke i jedan od glavnih pokretača otpora u Hrvatskom Zagorju, te član ZAVNOH-a i AVNOJ-a. Imao je još dvojicu braće, Ivicu i Stjepana. Brat Stjepan poginuo je kao pripadnik antifašističkog pokreta 1943. godine, a oca i pomajku Olgu u proljeće 1946. likvidirala je tajna jugoslavenska policija OZNA zbog kritika upućenih novoj komunističkoj vlasti.

Drugi svjetski rat provodi u partizanima. Nakon rata završava dvogodišnju vojnu akademiju. Promaknut je u čin generala, a 1961. napušta vojnu službu kako bi se, po vlastitoj izjavi, posvetio znanstvenom radu.

U Zagrebu Tuđman osniva Institut za historiju radničkog pokreta, kojemu je direktor, stječe doktorat, sudjeluje u društvenom i kulturnom životu Zagreba i Hrvatske. Već do tog vremena poznat je po svojim povijesnim djelima Rat protiv rata i Velike ideje i mali narodi. Poslije će napisati još niz radova o hrvatskoj povijesti, od kojih će neki doživjeti žestoke kritike.

Kad je 1972. godine počeo progon hrvatskih disidenata, tj. proljećara, Tuđman je proveo devet mjeseci u zatvoru, a u veljači 1981. osuđen je na tri godine zatvora i zabranu svakog javnog djelovanja u razdoblju od pet godina. Kada mu je 1987. godine vraćena putovnica, odlazi više puta u inozemstvo i svojim predavanjima među iseljenicima potiče stvaranje hrvatskoga nacionalnog pokreta.

Godine 1989. osniva HDZ – Hrvatsku demokratsku zajednicu i postaje njezinim predsjednikom. Nakon pobjede HDZ-a na prvim demokratskim izborima, Tuđman postaje predsjednik predsjedništva tada još Socijalističke Republike Hrvatske.

Bori se za samostalnost i međunarodno priznanje hrvatske države, vodi sve važnije akcije u domovinskome obrambenom ratu te oslobađanju i reintegraciji hrvatskih područja, s nizom uspjeha u unutarnjoj i vanjskoj politici. Netko ga je nazvao karizmatskim državnikom staroga kova.

Jedno dr. Franji Tuđmanu nitko ne može poreći – on je utemeljitelj nove hrvatske države. Umro je odan svojoj ideji neovisne Hrvatske i nacionalne pomirbe.

Izvor: TOTALNO.HR

PODIJELI