15. MANIFESTACIJA „KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI – ŽETVA I VRŠIDBA U PROŠLOSTI“ Županjci vjerno prikazali žetvene običaje s početka 20. stoljeća

162

ŽUPANJA – U krugu tvornice Same Deutz Fahr Žetelice danas je priređena 15. jubilarna manifestacija “Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlost”“, kojom je Turistička zajednica Županje oživjela  ljepotu starinskih običaja. Prikazano je bogatstvo slavonske tradicije i duboko poštovanje stanovnika prema plodnoj ravnici koja ih je othranila. Osim najvažnijeg posla u polju, žetva je za Slavonce stoljećima bila simbol blagostanja uz druženje, pjesmu i bogata jela. Iako su kosce u polju danas zamijenili strojevi, a Županja živi suvremenim životom, danas je priređen vjerni prikaz žetvenih običaja s početka 20. stoljeća, kada se kosilo ručno. Manifestacija je počela šokačkim doručkom na slamnatom stolu u polju.

Točno u podne vrijedna moba u narodnim nošnjama (sudionici iz Hrvatske, Vojvodine, BiH) ušla je u žitno polje. Posebna atrakacija bili su strojevi dreš i levator koji su se koristili u starinskoj žetvi. Posjetitelji su uživali u cjelodnevnom programu, u bogatoj gastronomskoj ponudi s  tradicionalnim slavonskim jelima i jedinstvenim žetvenim ručkom – neizostavnim gusjim paprikašem.  Održan je i tradicionalni Žetveni sajam s brojnim izlagačima, a u sklopu manifestacije Poljoprivredna zadruga Napredak već je tradicionalno nagradila svoje najbolje kooperante.

Uz gradonačelnika Županje i saborskog zastupnika Davora Miličevića te državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva Damira Juzbašića, među brojnim uzvanicima bili su i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, predstavnici Županije, okolnih gradova i općina te gosti iz Sarajeva, Lukavca i Gornjih Hrgova u BiH te Subotice u susjednoj Vojvodini. Za odlično raspoloženje pobrinuo se TS Begeš.
Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Izvor: Glas Slavonije

PODIJELI