13. nedjelja kroz godinu

195

13. NEDJELJA KROZ GODINU

26. lipnja 2016.

1.1 Kr 19, 16b. 19-21

Ps 16 (15), 1-2a i 5. 7-8. 9-10. 11

2. Gal 5, 1. 13-18

Lk 9, 51-62

 

UVOD

Kako kroz povijest tako jednako i dandanas, Bog je pozivao i poziva ljude da ga nasljeduju. On za svakoga od nas ima svoj plan, koji se ostvaruje u našim životima. Ne radi se samo o pozivu u svećeničko i redovničko zvanje, nego o pozivu za Kristovo nasljedovanje kao uzora vjere i života. Bog svakom pojedincu upućuje poziv, a na svakom od nas je da na taj poziv odgovorimo.

Kao djeca Božja i vjernici kršćani, okupljeni smo na nedjeljni euharistijski susret sa živim Bogom. Na početku se pokajmo za sva kolebanja i neodgovornosti, grijehe i slabosti kojima smo povrijedili Božju ljubav, druge ljude i svoje dostojanstvo.

 

HOMILIJA

Ljudi su oduvijek imali predrasuda jedni o drugima. Tako im je bilo važno je li netko bogat ili siromašan, slab ili jak, školovan ili neškolovan, je li muško ili žensko, član ove ili one stranke, a da o narodnosti i ne govorimo.

I u Isusovoj je domovini bilo mnogo podjela i predrasuda. Znalo se dobro tko je Židov, a tko Rimljanin, pismoznanac, farizej, saducej, a tko je obični Židov. Osobit se razdor pa i mržnja osjećala između Židova i Samarijanaca, koji su se u ponešto razlikovali u vjeri.

Dogodilo se da je jednom zgodom na putu u Jeruzalem i Isus, zatražio prenoćište u samarijskom selu. Nisu ga primili upravo zbog toga, što je bio na putu u Jeruzalem. Samarijanci su imali svoje mjesto bogoštovlja na brdu Gerizimu. Radi toga su ih pravovjerni Židovi smatrali odmetnicima. Sigurno je to izgledalo ružno, a Isusu je zbog toga bilo žao.

To je ono što se svednevice događa i među nama, u obiteljima, među roditeljima, znancima, susjedima, u našem narodu. Dobro znamo tko je utjecajan a tko nije, tko je školovan a tko ne, tko je profesor, a tko običan radnik. I prema tomu gledamo i procjenjujemo ljude. A ne gledamo čovjeku u oči i dušu, nego u njegove financije, ugled, utjecaj, zanimanje.

Čuli smo iz današnjeg evanđeoskog izvješća, kako je apostolskim žilama uzavrela krv. U svom gnjevu braća Ivan i Jakov, odlučno kažu Isusu da uništi selo i ljude, koji ga nisu željeli primiti.

Čini nam se nevjerojatnim da to govori onaj Ivan, ljubljeni učenik koji kasnije neprestano u evanđelju i poslanicama govori o ljubavi i na nju poziva. To je onaj Jakov, koji će kasnije prvi od apostola položiti svoj život za Isusa. Nije ni čudo da su ovu dvojicu braće, učenici kasnije prozvali Boanerges – Sinovi groma. Isusu ne pada na pamet pobiti cijelo selo, nego kori svoje učenike. Poziva na otklanjanje predrasuda protiv drugih, makar bili neljubazni prema nama.
Neka Gospodin i nas očuva od izlijeva bijesa, a podari nam blago srce. Isus ovim ljudima nije prijetio Božjim sudom u propovijedima. Nije činio ništa nasilno, nego je otišao u drugo selo i mirno su bez buke našli prenoćište.

I mi se ponekad u sitnicama, ali i u krupnim stvarima, suočimo s nestrpljivošću, nepravdom, nasiljem ili mržnjom. Ne možemo odmah cijeli svijet a niti same sebe, dovesti u najbolji red. Ne trebamo se odmah izdizati iznad drugih da im pokažemo kako ih možda nadvisujemo znanjem, ljudskošću ili dobrotom. Ne trebamo odmah zvati policiju, kuma u ministarstvu ili se pozivati na europski sud za ljudska prava. A pogotovo ne bi trebali mržnjom uzvraćati na mržnju ili na zlo zlom.

Kao vjernici slijedeći Isusov primjer, nikome ne želimo činiti zlo niti se osvećivati. Ne želimo da mržnja drugoga u nama rađa mržnju i nečovječnost drugoga da nas učini nečovječnima. Naše srce potrebno je čuvati od zla i svake zle pomisli. Isus je ovom svijetu donio mir i blagoslov. Dao Bog da i mi budemo nositelji toga mira, blagoslova i radosti u svojoj obitelji, gradu a time i u svijetu, baš kao što je to bio sv. Franjo i toliki Božji ugodnici.

I danas Gospodina mnogi udaljavaju iz svoga života i okoline ne smatrajući ga svojim. A mnogo je onih koji ga čak ne drže poželjnim u našem društvu. Kršćanske vrijednosti se ne drže vrijednostima prave i prve kategorije, ne drže ih ljudskima i autentičnima, ne drže ih univerzalnima i uzvišenima.

U glavama mnogih, kršćanske vrijednosti bile bi samo vrijednosti jedne uske i uskogrudne vjerske skupine. Kao da bi ateističke vrijednosti i vrijednosti nevjernika, bile autentično ljudske i potpuno univerzalne te time i stvarne ljudske vrijednosti. U ime toga se Gospodinu i kršćanstvu uskraćuje prostor u društvu, dopuštajući mu da dođe do predvorja ili stavljajući ga u sam prikrajak života i događanja.
Isus ne želi da ga drugi prime pod prisilom. Lako je drugoga upućivati i tjerati na vjeru i moralan život. Ali sam se odreći nekih životnih sadržaja, nešto je mnogo važnije i vrjednije. I sasvim je drugo vjersko iskustvo, prema kojem Gospodin usmjerava svoje učenike.

Toliko je i društvo kršćansko, a ne na temelju običaja, predaje i stare slave, koliko su se običaji, predaje djedova i stara slava pretočili u stvarni život ljudi.

Krist ne želi uvjerenja tek iz potrebe, nego da ih „brusimo“ a sa svojim stavovima i same sebe. Nedopustivo mu je da njegovi učenici nekoga prisiljavaju da prihvate njegove vrijednosti, jer prisila ne može uroditi željenim duhovnim plodovima na što smo svi pozvani.

fra Mate Tadić, OFM

Objavljeni članci:

Rođenje sv. Ivana Krstitelja

12. nedjelja kroz godinu

Mudrozborice fra Mate – 4

11. nedjelja kroz godinu

Mudrozborice fra Mate – 3

10. nedjelja kroz godinu

Presveto Tijelo i Krv Kristova

Kult ličnosti

Mudrozborice fra Mate – 2

Presveto Trojstvo

Duhovi, Pedesetnica

Mudrozborice fra Mate – 1

7. Uskrsna nedjelja

Uzašašće – Spasovo – Križi

6. Uskrsna nedjelja

Nikoga nije dobro sažalijevati?!

4. Uskrsna nedjelja “Dobrog pastira”

3. Uskrsna nedjelja

Naviještenje Gospodinovo – Blagovijest

2. Uskrsna nedjelja

Uskrsni ponedjeljak

Veliki petak

Veliki četvrtak

Uskrs – Vazam

Nedjelja Muke Gospodnje – Cvjetnica

Životni neuspjesi i gubitci

5. korizmena nedjelja

Korizma u svjetlu Godine milosrđa i Enciklike “Laudato Si”

4. korizmena nedjelja

3. korizmena nedjelja

2. korizmena nedjelja

Sveta misa za ratne i poratne žrtve Duvanjskog kraja

“Valentinovo” i za nesimpatične

Ljepota srca i izvanjski izgled

1. Korizmena nedjelja

5. nedjelja kroz godinu

4. nedjelja kroz godinu

3. nedjelja kroz godinu

2. nedjelja kroz godinu

Za sve u životu ima određeno vrijeme

Krštenje Gospodinovo

Bogojavljenje – Tri kralja – Vodokršće

Želimo li se (o)čistiti i jesmo li (ne)zahvalni

2015.

2014.

PODIJELI