Uvod

Stojimo ovdje pred tobom Spasitelju, vjerujemo da nas tvoja sveta svjetlost obasjava i promatra naše molitvene ruke koje su upućene tvome presvetom srcu , koje je krvarilo za naše spasenje. Isuse, molimo te, nauči nas svojom ljubavlju i hrabrošću hoditi kalvarijom našega života, blažena majko djevice Marijo molimo te, poduči nas kako slijediti put kojim si ti prošla gledajući patnju svoga ljubljenog sina. Položi nam Oče nebeski ovo naše zemaljsko srce u Rajsku dimenziju, da bi olakšani snagom vjere uspjeli doći do naše zadnje postaje, da uskrsnemo i budemo u vječnom bezbolu ljubavi skupa sa Isusom. Svi mi u zajednici duha želimo se približiti i ostati u tvome otajstvu milosti, u Isusovoj sveprisutnosti. Neka nam bude po volji Očevoj, jer mi smo djeca poslušna, puna uzdanja u oprost i spasenje! Bože, povedi nas sa sobom u odricanje, u prihvaćanje križa! Amen.

* Uobičajene korizmene KITICE koje se pjevaju hodeć do postaje:
†Stala plačuć tužna Mati,
gledala je kako pati
Sin joj na križ uzdignut.

1. POSTAJA: Isusa osuđuju na smrt

P. Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Tebe.
O. Jer si po svojem svetom Križu svijet otkupio.

Prvi križ: Prihvatiti osudu
U bolu suda zemaljskog oslonac si nam vječni, milosrdni Isuse. Hvala ti na shvaćanju i prihvaćanju nas malenih, potrebitih, često razočaranih. Ti vidiš otkucaje naših bolnih srdaca, tvoja ljubav smiruje naš plač, nepravednost zemaljsku zaustavljaš. Pozovi nas danas k sebi u sveti zagrljaj koji je naš jedini sigurni oslonac, približi nas nepresušnom izvoru milosti, prihvaćenosti nas onakvi kakvi jesmo. Neka naša duša sja u tami, jer je spoznala da ima vječni oslonac ljubavi u tebi. Ti Isuse znaš kako je biti suđen, nevina krv tvoja tekla je u suha srca da ih napuni ljubavlju i spasi. Ti nisi gledao na svijet očima suda, već očima praštanja, blagoslova. Neizbježna je patnja naša, ali ti nas uči trpljivosti i praštanju, prihvaćanju toga da će sudaca i porote uvijek biti, iako nismo za mnogo toga krivi. Za spoznaju svetu hvala ti, oslonac si naš vječni!
POMOLIMO SE: Milosrdni Isuse, često te ranjavamo postupcima svojim, nepažnjom i grijesima , zato te molimo podari nam oprost i milost tvoju! Trpljivo neka nam bude srce i duša koji nose križ spasenja. Amen! OČE NAŠ… Zdravomarija, Slava Ocu.
P. Smiluj nam se, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

†Dušom njenom razboljenom,
rastuženom, ražaljenom,
prolazio mač je ljut.

2. POSTAJA: Isus prima na se križ

P. Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Tebe.
O. Jer si po svojem svetom Križu svijet otkupio.

Drugi križ: Prihvatiti svagdašnjicu
Isuse mogao si odustati, reći da nećeš trpiti za otkupljenje nas i cijeloga svijeta, ali ti si posebna ljubav. Ona ljubav koja prašta, brani i prihvaća nas grešnike. Ti si otkupio naše grijehe, našu sramotu i vječne boli. Ti si se ljubljeni Isuse suočio sa svagdašnjicom, uzeo križ bez prigovora, bez glasa. Poučavaš nas da ne bježimo od križa, već da ga uzmemo i sa hrabrošću svete vjere idemo ka tebi. Velike milosti izljevaš među one koji idu putem tvojim, hvala ti na svetom vodstvu Gospodine.
POMOLIMO SE: Isuse Kriste sva blagosti i trpljivosti naših koraka ti nam daruješ snagu Duha Svetoga, molimo te daj nam tu milost da oćutimo težinu svoga križa, da se opravdamo pred milosrdnim licem tvojim od svih grijeha kojima te razapešmo. Amen! OČE NAŠ… Zdravomarija, Slava Ocu.
P. Smiluj nam se, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

†O koliko ucviljena
Bješe ona uzvišena
Majka Sina jedinog!

3. POSTAJA: Isus pada prvi put pod križem

P. Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Tebe.
O. Jer si po svojem svetom Križu svijet otkupio.

Treći križ: Imati hrabrosti pasti
Isuse ti padaš pod križem, da bi uzdigao nas smrtnike, da bi nas izbavio iz okova zemaljskih i odveo Ocu nebeskom u spasenje. Uči nas tome da priznamo svoj pad, da se ne sramimo reći tko smo i gdje smo se našli. U padovima smo bliži tebi i tvojoj spasonosnoj žrtvi, budi nam životna podrška, ti si naš učitelj, ljubav je naša jedina želja, ljubavlju svojom ti nas podižeš, govoreći; ne boj se , ja sam uvijek sa tobom, jer znam kako je pasti. U svakom životnom padu želimo biti sa tobom, želimo se približiti tebi i shvatiti da nikada nismo sami, ti si sa nama u svim našim nevoljama. Iz grijeha i očaja nas izbavljaš.
POMOLIMO SE; Presveto, nevino srce Isusovo, oprosti naše grijehe koji te ranjavaše i razapeše. Budi nam milostiv u potrebama našim, pogledaj naša bjedna srca i ispuni ih trpljivošću, zahvalnošću i ljubavlju. Sačuvaj nas od svih zala u ljubavi tvojoj. Amen. OČE NAŠ… Zdravomarija, Slava Ocu.
P. Smiluj nam se, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

†Bol bolova sve to ljući
Blaga Mati gledajući
Muke slavnog Čeda svog

4. POSTAJA: Isus susreće svoju svetu majku
P. Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Tebe.
O. Jer si po svojem svetom Križu svijet otkupio.

Četvrti križ: Ražalostiti one koje ljubiš
Ljubljeni Isuse, učiš nas onomu kroz što moramo proći. Prihvaćanju boli i patnje i da je nemoguće ne ražalostiti svoje najmilije, posebno roditelje i prijatelje koji žele vidjeti nas u sreći, a mi bivamo ismijani od drugih u nevolji svojoj. Često zbog fizičke i nutarnje boli, zbog mnogih poteškoća koje nas pritiskaju nismo u mogućnosti da im udovoljimo, tad nastupa razočaranje. Zato te molimo da sve nas koji smo u ovakvim patnjama približiš sebi i svojoj ljubljenoj majci koja te je takvog gledala kada si bio odbačen i ismijan od čitavog svijeta.

POMOLIMO SE; Ožalošćena majko, molimo te pomozi nam da se svakog dana sjetimo muke tvoga ljubljenoga sina i tvoje jake boli koju si doživljela vidjevši nevino djete svoje u izrugivanju i mukama. Isuse oprosti nam, vodi nas pokajničkim putem sve do svetoga Neba, da skupa sa tobom slavimo život vječni. Amen. OČE NAŠ… Zdravomarija, Slava Ocu.
P. Smiluj nam se, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

†Koji čovjek ne bi plako
Majku Božju videć tako
U tjeskobi tolikoj!

5. POSTAJA: Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ

P. Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Tebe.
O. Jer si po svojem svetom Križu svijet otkupio.

Peti križ: Dopustiti da ti se pomogne
Ostavljen, zaboravljen od svih, čak i od onih koje si ozdravljao i oživio bio si, izranjavan krvavim ranama, bolan od susreta sa majčinim suzama, zaboravljen očekivao si pomoć i dobio si od svih na milost samo jednog čovjeka Šimuna, koji ti je pomogao nositi teški križ, time nas Gospodine učiš da i mi prihvatimo pomoć u svojoj nemoći. Makar to bio stranac, jer nemaš nekog svog da te uspravi i voli onako kako bi želio, kako svim bićem ljubiš i čezneš. Iako si svemoguć, dozvolio si da ti drugi pomognu. Želimo te susresti, putem križa ići i volji se Očevoj predati.
POMOLIMO SE; Isuse, molimo te izlij iz svoga presvetog srca toplinu rajske ljubavi , da spoznamo koliko je tvoje milosrđe veliko, koliko nas ljubiš i voliš. Naš križ neka bude tebi za zahvalu i ljubav, podari nam tu milost da zagrlimo križ i ne ispuštamo ga sve dok ti to ne kažeš! Amen!.
OČE NAŠ… Zdravomarija, Slava Ocu.
P. Smiluj nam se, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

†Tko protužit neće s Čistom,
Kada vidi gdje za Kristom
Razdire se srce njoj?

6. POSTAJA: Veronika pruža Isusu rubac

P. Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Tebe.
O. Jer si svojim svetim Križem svijet otkupio.

Šesti križ: Znati primati bez uzvrata
Isuse, u svojoj napuštenosti i neizustivoj muci, Veronika ti prilazi i tare tvoje izmučeno oznojeno i krvavo lice. U srcu ti je zahvalnost, a sve što možeš darivati je tvoja žrtva i muka za nju. Tim činom učiš nas da i mi budemo spremni prihvatiti darove bez naplaćivanja, a i darivati se bez zahtjevanja. Gestom srca punog ljubavi plaćamo i darujemo se. Rekao si nam dovoljno; i tvoj Otac daje , a ne traži ništa osim ljubavi. Približi nas prihvaćanju služenja i da dopustimo da nas usluže u patnjama našim. Djeca smo majke i oca nebeskog, znamo da se oni sa radošću brinu za nas, molitva i zahvalnost naša im je dovoljna, kao i tebi milosrdni , dragi Isuse.

POMOLIMO SE; Veronikin rubac ostavio je trag tvog mukotrpnog lica i otisak vječne ljubavi , biljeg muke svoje ostavi na našim dušama. Molimo te očisti nam srca, na novo nas krsti, da budemo kao svježa rosa na laticama mirisnim, da budemo slični Veronikinoj ljubavi prema tebi, suosjećanno nam srce stvori ljubljeni Gospodine. Amen! OČE NAŠ… Zdravomarija, Slava Ocu.
P. Smiluj nam se, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

†Zarad grijeha svoga puka
Gleda njega usred muka,
I gdje bičem bijen bi.

7. POSTAJA: Isus pada drugi put pod križem

P. Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Tebe.
O. Jer si po svojem svetom Križu svijet otkupio.

Sedmi križ: Ponovno pasti
Po drugi put padaš, Isuse mili od grijeha naših stradaš. Sveta krv niz tijelo ti lije, a neprijatelja masa ti se smije, u slabosti svojoj shvaćaš da je ljubav Očeva veća od svih ljudskih izrugivanja. Tvoj čin sveti dokaz je čisti da i mi možemo biti ponovno poraženi i omalovaženi, jer ti si uvijek s nama od samog dna do vrha, ti nas podižeš i činiš ustrajnima pod križem. Priznajemo svoje padove Spasitelju, jer u svakom padu vidimo podršku tvoju. Nadu u bolje sutra. Pobjeda je naša u duhu molitvenom.

POMOLIMO SE; Milosrdni Isuse, podigni nas iz grijeha, sačuvaj nas u miru i ljubavi, poniznosti i molitvi da se nikada više ne vratimo grijesima našim, amen! OČE NAŠ… Zdravomarija, Slava Ocu.
P. Smiluj nam se, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

†Gleda svoga milog Sina,
Ostavljenog sred gorčina,
Gdje se s dušom odijeli.

8. POSTAJA: Isus tješi jeruzalemske žene

P. Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Tebe.
O. Jer si po svojem svetom Križu svijet otkupio.

Osmi križ: Tješiti one koji tebe tješe

Bol nam razdire srca, od same pomisli da si morao umrijeti za spas nas grešnika, o ljubljeni Gospodine molimo te pogledaj u naša molitvena srca i upij ljubav našu u svoje srce, neka ti svaka žena suzama svojim ispere rane, utjehu pružimo muci tvojoj pregorkoj. Ti nas učiš tome da tješimo i dopustimo da budemo utješeni, jer je to zadržavanje križa i oslobođenje iz tragedije. Mekim srcem činimo čudesa, dozivamo tvoj blagoslov koji ozdravljenje vraća na duhovnoj, tijelesnoj i duševnoj razini naše postojanosti. Iz samosažaljenja nas izbavljaš, učiš da u tuzi tješimo, da isplačemo svoje grijehe, utjeho vječna hvala ti.

POMOLIMO SE: Ljubljeni kralju, Spasitelju naš, molimo te izli more milosrđa na naša uplakana srca, koja plaču zbog grijeha koje tebi učiniše. Ozdravi naša srca, učinivši ih novim, očišćenim od suza. Želimo postati sveti, ponizni, dobrostivi ljudi sa vrlinama anđeoskim, da ti služimo u vijekove, amen!
OČE NAŠ… Zdravomarija, Slava Ocu.
P. Smiluj nam se, Gospodine!
O. Smiluj se nama!
*
†Vrelo milja, slatka Mati,
Bol mi gorku osjećati
Daj, da s tobom procvilim!

9. POSTAJA: Isus pada treći put pod križem

P. Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Tebe.
O. Jer si po svojem svetom Križu svijet otkupio.

Deveti križ: Potpuno izgubiti
Treći si puta pao, ali od križa nisi odustao, na Golgotu si ga iznio i dokazao da je nemoguće moguće. I mi se često osjećamo iznemoglo, mislimo da dalje ne možemo, mnogi od nas su u potpunoj nemoći, zato si ti naša živa snaga i okrijepa koja nas iz poraza odvodi u pobjedu. Ti si naš oslonac, naš put za dalje, naša vrata koja se u bolu uvijek otvaraju i sa potpunom ljubavlju pozivaju u odaje mira i snage. U tvoje svete ruke polažemo svoj život, želimo da ti živiš i djeluješ kroz nas, umirući sebi živimo Očevu volju, dopuštamo da nas vodiš i činiš od nas što želiš.

POMOLIMO SE: Iz vječnih muka oslobodi nas Gospodine, udjeli nam milost spasenja… Poniznog srca molimo te, daj da se u potpunosti predamo službi tvojoj, podari nam jakost i ustrajnost da pod križem izvršimo sve muke koje su potrebne za naše spasenje, amen! OČE NAŠ… Zdravomarija, Slava Ocu.
P. Smiluj nam se, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

†Neka ljubav srca moga
Gori sveđ za Krista Boga,
Da mu u svem omilim.

10. POSTAJA: Isusa svlače

P. Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Tebe.
O. Jer si po svojem svetom Križu svijet otkupio.

Deseti križ: Dopustiti da te razgolite

Ljubljeni Gospodine skinuli su odjecu koju ti je majka sa čistom ljubavlju sašila, rastrgali su je i omalovažili tvoju intimnost. Dopustio si im i to da te obeščaste. I nas često dovode u takvu situaciju, mnogi ljudi žele sakriti svoju intimnost, ali nas razotkriju, zato nas ti pozivaš u netaknutu intimnost sa tobom i Ocom nebeskim, želiš da sami dolazimo da sačuvamo duhovnu intimu koju Otac nebeski oblači u haljinu nevine dječice, sačuvajući nas od zemaljskog straha i stidljivosti..

POMOLIMO SE: Gospodine Isuse, koji si nedužno svučen na Kalvariji, molimo te obuci nas u haljine nevine, podari nam čistoću, da ljubimo i čeznemo samo za tvojom slatkoćom i utjehom, odričući se svojih loših ćudi i požuda. Amen! OČE NAŠ… Zdravomarija, Slava Ocu.
P. Smiluj nam se, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

†¯ Rane drage, Majko sveta,
Spasa za me razapeta
Tisni usred srca mog!¯

11. POSTAJA Isusa pribijaju na križ

P. Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Tebe.
O. Jer si po svojem svetom Križu svijet otkupio.

Jedanaesti križ: Biti pribijen na svoj križ

Mili Isuse, dopustio si da te pribiju na križ, ova postaja je okovanje u potpunosti, blage, spasonosne ruke i noge razapinju na križ, majka tvoja suze roni, u ćutnji joj srce puca, čavli naših grijeha te razapinju, predragocjena krv teče iz plemenitih grudi. O ljubavi naša, oprosti nam, mi želimo sa ovim križem biti bliži tebi, želimo biti pribiti na njega i umirati sebi da bi došli do vječnosti Očeve u kojoj križ odnosi ljubav tvoja sveta. Daruj nam mir i razumjevanje, prihvaćanje križa, jer tek tada istinski ćemo živjeti. Želimo se radovati sa tobom.

POMOLIMO SE: Klanjamo ti se spasu naš jedini, molimo te da se odreknemo grešnih navika i da budemo samo tvoji. Sve grijehe naše želimo razapeti na križ, da bi ti došli čista srca u život vječni. Smiluj nam se po svetoj muci tvojoj, amen. OČE NAŠ… Zdravomarija, Slava Ocu.
P. Smiluj nam se, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

†Neka dođu i na mene

Patnje za me podnesene

Sina tvojeg ranjenog.

12. POSTAJA: Isus umire na križu

P. Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Tebe.
O. Jer si po svojem svetom Križu svijet otkupio.

Dvanaesti križ: Umrijeti na križu
Spasitelju naš ljubljeni, ti si pobjedio smrt, ispunio Očevu volju, majci svojoj uputio riječi; ,, Ženo evo ti sina,, i tim činom svetim dao nam svoju majku za našu duhovnu majku, zagovornicu i zaštitnicu, dokazao si kako su se muke isplatile, jer prihvatio si umrijeti za nas, znajuć da je Otac nebeski na tvojoj strani. Križ nam je dar Očev, on je ključ vrata rajskih, on je pobjeda nad bolom, samo moramo biti ustrajni poput tebe. Pobjedio si smrt Isuse, molimo te da djeluješ u nama, da nas jačaš u razapeću našemu, da se ne bojimo okova, već da se radujemo vječnoj slobodi i nestajanju svega onog što je bol. Smrt ne postoji, jer si je pobjedio, ljubav ostaje, ka njoj idemo, u tvoj dobrostivi zagrljaj. I mi želimo jednog dana biti u sreći sa tobom, želimo se vratiti u izgubljeni Raj i živjeti po svetom zakonu Oca nebeskoga, koji za nas iznenađenja sveta priređuje.
POMOLIMO SE: Gospe, ožalošćena mila, u naručje tvoje tuga se je svila, ojađeno, mrtvo tijelo sina tvog ljubljenog srce ti je onemoćalo, gorku bol izlile su nepravde i tuge ovozemaljske. Molimo te Majko položi u sveti čas i naša umiruća tijela u svoje ozdraviteljsko krilo, prepuno majčinske ljubavi. U milosti nas svojoj sačuvaj Gospodine, po pregorkoj muci tvojoj oprosti nam sve grijehe. Amen! OČE NAŠ… Zdravomarija, Slava Ocu.
P. Smiluj nam se, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

†Daj mi s tobom suze livat,
Raspetoga oplakivat,
Dokle diso budem ja.

13. POSTAJA: Isusa skidaju s križa

P. Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Tebe.
O. Jer si po svojem svetom Križu svijet otkupio.

Trinaesti križ: Ne uživati plodove svoga rada
Tijelo beživotno u naručju rasplakane majke, u srcu ti Gospe neizustiva bol, ali ti se prepuštaš volji Božjoj, nadama obećavajućim. Budi sa nama u nemoći, nauči nas u žrtvi i kušnji gledati odraz takvog nadanja… volja Oca nebeskog neka nam bude glavni smisao življenja. Odmori nas, da budemo neumorni u traženju spasenja. Ako naša posijana sjemena ubiru neke tuđe ruke, daruj nam Isuse vjeru da ćemo mi svoje plodove ubrati u novom svijetu, onom u vječnosti sa tobom. Vodi nas u Uskrsnuće ljubljeni pastiru.
POMOLIMO SE; Oče nebeski smiluj se po pregorkoj muci tvoga sina svima nama, daruj nam blagoslov sveti kroz naš križni put, da shvatimo da je on jedini put u vječnu sreću. Majko blaženstvom svojim djeluj na naša srca. Amen! OČE NAŠ… Zdravomarija, Slava Ocu.
P. Smiluj nam se, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

†U tvom društvu uz križ stati,
S tobom jade jadovati
Želja mi je jedina.

14. POSTAJA: Isusa polažu u grob

P. Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Tebe.
O. Jer si po svojem svetom Križu svijet otkupio.

Četrnaesti križ: Ostati bez ljudske nade
Neka nas mine strah kada dođe naš smrtni čas, približi nas spoznaji svetoj Isuse mili. Ne želimo se plašiti smrti, niti groba našega u kojem će nam počivati tijelo, jer mi dobro znamo da nas ti pozivaš u život vječni, u milosrdne spasonoosne ruke tvoje koje su nas spasile. Svjetlost tvoja neka nam obasja dušu, tijelo i duh da bi se jednog dana radovali sa tobom, proslavljajući svetu vjeru i život vječni u obilju svega onoga što nam istinski treba za sreću. U smrtnom času kad nema nade ni želje, ti si sva naša čežnja, blagoslovi nas Isuse i sve one koji su upravo putu susreta sa tobom. Uskrsni ih u ljubavi svojoj, ne daj ih tami. Obasjaj sve ljude milošću svojom, zrakama svetim neugasivim.

POMOLIMO SE: Spasonosni, ozdraviteljski Gospode, molimo te da naši grijesi umru u grobu, a mi da postanemo sudionici vječnoga života. Smiluj se našim poniznim srcima, usavrši nas u ljubavi, uskrsi molitvena srca na obostranu radost. Amen! OČE NAŠ… Zdravomarija, Slava Ocu.
P. Smiluj nam se, Gospodine!
O. Smiluj se nama!

†Kada dođu smrtni časi,
Kriste, Bože, nek me spasi
Majke tvoje zagovor.

ZAVRŠNA MOLITVA
Svatko od nas pronašao se je na križnom putu, zahvaljujem ti Oče nebeski što si moja životna inspiracija, što me učiš da sve predam u tvoje milostive ruke. Hvala ti na prihvaćanju križa i spoznaji da je tvoja sveta volja jedina prava volja, hvala ti što se odričem sebe i dolazim k tebi. Hvala ti što mogu pružiti pomoć i utjehu drugima kroz molitvene zazive. Primi na dar i ovu moju pobožnost koju sam ti izrazila opisujuć KRIŽNI PUT tvoga ljubljenog sina Isusa Krista. Blagoslovi sve one koji su u molitvenoj zajednici sa mnom, sve one koji su u našim srcima i one koji su daleko od tebe približi svom milosrdnom licu. Udjeli nam svima svoju milost, vrati nas u život pun mira i radosti.
Presveto Trojstvo smiluj nam se po zaslugama Isusovog križnog puta, oprosti nam grijehe Trojedini Bože i uvedi u smilovanje nebeskog Uskrsnuća.
Amen!

†Kad mi zemlja tijelo primi,
Dušu onda uzmi ti mi
U nebeski blažen dvor.

AUTORICA: Ana Emanuela Šimunić

PODIJELI