Papa: Neka Crkva ne bude zatvoren prostor, nego neka se troši za siromašne i najslabije

Crkva se ne može zatvoriti u sebe pred nasiljem, nepravdama i ugnjetavanjem, nego mora biti zajednica u službi najslabijih – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra i istaknuo da je zadatak kršćanina odupirati se grijehu i moralnom propadanju, te rastjerati tamu, svijetleći Kristovim svjetlom.

Ivica Hadaš – Vatikan

„Vi ste sol zemlje. Vi ste svjetlost svijeta.“ To su Isusove riječi učenicima – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra i istaknuo – On koristi simbolički jezik kako bi onima koji ga namjeravaju slijediti pokazao nekoliko kriterija za život i svjedočenje u svijetu.

Sol daje okus, čuva i štiti hranu od pokvarljivosti – rekao je Papa i napomenuo – Učenik je pozvan čuvati društvo od opasnosti i zaraznih klica koje onečišćuju život ljudi. Radi se o odupiranju grijehu i moralnom propadanju, svjedočeći poštenje i bratstvo, ne popuštajući ovozemaljskim iskušenjima moći i bogatstva. Onaj učenik je sol koji se, unatoč svakodnevnim neuspjesima, diže iz prašine vlastitih pogrešaka, kreće ponovo svaki dan hrabro i strpljivo, tražeći dijalog i susret s drugima. Učenik je sol ako ne traži da se drugi s njim u svemu slažu i da ga hvale, nego pokušava biti ponizan i konstruktivan, te vjeran Isusovom nauku koji je došao na svijet, ne da bi bio služen, nego da služi. Takvo nam ponašanje treba!

Svjetlost tjera tamu i omogućava nam da vidimo – rekao je Sveti Otac i primijetio – Isus je svjetlost koja je rastjerala tamu, no ona i dalje ostaje u svijetu i u pojedincima. Zadatak je kršćana širiti Kristovo svjetlo i naviještati evanđelje, te na taj način oslobađati od tame. To svjetlo mora proizlaziti iz naših riječi, a osobito iz naših dobrih djela. Učenik i kršćanska zajednica svjetlo su svijeta kada druge usmjeravaju prema Bogu, pomažući svakome da iskusi Njegovu dobrotu i milosrđe. Isusov je učenik svjetlo kada živi vlastitu vjeru izvan ograničenih prostora, kada doprinosi uklanjanju predrasuda i kleveta, te unosi svjetlo istine u situacije koje su zagađene licemjerjem i lažima.

Isus nas poziva da se ne bojimo živjeti u svijetu, pa i ako u njemu nailazimo na sukobe i grijeh. Pred nasiljem, nepravdama i ugnjetavanjem, kršćanin se ne može zatvoriti u sebe ili sakriti u svoju sigurnost; Crkva ne može napustiti svoje poslanje evangelizacije i služenja. Crkva se velikodušno i nježno troši za najmanje i siromašne, sluša vapaj najslabijih i isključenih, jer je svjesna da je zajednica hodočasnika, pozvana svijetom pronositi spasenjsku prisutnost Isusa Krista. Neka nam Presveta Djevica pomogne biti sol i svjetlo među ljudima, noseći svima, životom i riječju, Radosnu vijest o Božjoj ljubavi – zaključio je papa Franjo.

Izvor:https://www.vaticannews.va

 

 

Papin apelirao za Siriju: Dijalog i diplomacija neka zaustave rat

Papa Franjo uputio apel svim uključenim stranama vojnoga sukoba u Siriji: Poslužite se diplomatskim sredstvima dijaloga i pregovora, kako bi zaštitili život i sudbinu civila.

Ivica Hadaš – Vatikan

Jučer smo, na liturgijski spomendan svete Jozefine Bakhite, slavili Svjetski dan molitve i razmišljanja u svrhu suzbijanja trgovine ljudima – rekao je Sveti Otac nakon podnevne molitve i napomenuo – Za liječenje te rane koja iskorištava najslabije, potrebna je zauzetost svih ustanova i udruga, osobito onih odgojno-obrazovnih. Što se tiče prevencije, želio bih istaknuti, kako različita istraživanja pokazuju da kriminalne organizacije sve više koriste moderna sredstva komunikacije, kako bi obmanom privukle žrtve. Stoga je potrebno, s jedne strane, odgajati za zdravo korištenje tehnoloških sredstava, a s druge strane, nadzirati i pozivati na odgovornost dobavljače tih telematskih usluga.

Žalosne vijesti i dalje dolaze sa sjeverozapada Sirije, osobito o situaciji mnogih žena i djece, te ljudi koji su zbog vojnih sukoba prisiljeni bježati – rekao je papa Franjo i istaknuo – Ponovo apeliram na međunarodnu zajednicu i na sve uključene strane, da se posluže diplomatskim sredstvima dijaloga i pregovora, u poštovanju međunarodnog humanitarnog prava, kako bi zaštitili život i sudbinu civila. Na je kraju Papa pozdravio sve nazočne vjernike i hodočasnike.

 

Izvor:https://www.vaticannews.va

 

 

Papa na misi u Domu svete Marte: Nema poniznosti bez poniženja

Komentirajući današnje evanđelje papa Franjo je potaknuo kršćane da idu putom na koji upućuju Isus Krist i Ivan Krstitelj, putom poniženja. Pastirima je također savjetovao da ne popuste svjetovnosti, napasti karijerizma

Giada Aquilino; Ariana Anić – Vatikan

Ne trebamo se bojati poniženjā; molimo Gospodina da nam pošalje pokoje kako bismo postali ponizni te tako bolje oponašali Isusa – preporuka je koju je papa Franjo dao u propovijedi na jutarnjoj misi slavljenoj u Domu svete Marte.

Isusov put

Razmišljajući o odlomku Markova Evanđelja iz današnje liturgije, Papa je objasnio kako je Bog pozvao Ivana Krstitelja da pokaže put, Isusov put. Posljednji među prorocima – podsjetio je Papa – imao je milost da može reći: „To je Mesija“. Posao Ivana Krstitelja nije bio toliko naviještanje Isusova dolaska i pripremanje naroda, nego davanje svjedočanstva o Isusu Kristu i to vlastitim životom; kao i svjedočenje puta koji je Bog izabrao za naše spasenje, puta poniženja – napomenuo je Papa te objasnio – Pavao ga jasno izražava u svojoj Poslanici Filipljanima: „Ponizi sam sebe sve do smrti, smrti na križu“ (usp. Fil 2, 8). Ta smrt na križu, taj put poniženja, i naš je put, put koji Bog pokazuje kršćanima kako bi išli naprijed.

Ponižavajući kraj

I Ivan i Isus bili su izloženi kušnji taštine, oholosti – istaknuo je Papa te objasnio – Isus u pustinji, s đavlom, nakon posta; a Ivan pred zakonoznancima koji su ga pitali je li on Mesija; mogao je odgovoriti da je njegov službenik, a ipak se sam ponizio. Obojica su bila autoritet pred narodom, njihovo je propovijedanje bilo pouzdano. I obojica su upoznala trenutke padanja, jednu vrstu ljudske i duhovne depresije: Isus u Getsemanskom vrtu, a Ivan u zatvoru, iskušan crvom dvojbe je li Isus doista Mesija.

Obojica su završila na izrazito ponižavajući način: Isus smrću na križu, smrću najgorih zločinaca, strašnom fizički, a i moralno, gol pred narodom i svojom majkom. Ivan Krstitelj pak, njemu je krvnik u tamnici odrubio glavu po naredbi jednoga kralja, oslabljenoga porocima, korumpiranoga prkosom jedne plesačice i mržnjom jedne preljubnice – rekao je Papa govoreći o Herodijadi i njezinoj kćeri.

Prorok, veliki prorok, „najveći čovjek rođen od žene“ – kako je za njega rekao Isus – i Sin Božji, izabrali su put poniženja. To je put koji nam pokazuju i koji mi, kršćani, imamo slijediti. Doista, u Blaženstvima se ističe da je poniznost pravi put – napomenuo je Papa.

Svjetovni put

Ne možemo biti ponizni bez poniženja – istaknuo je potom te potaknuo kršćane da stoga izvuku pouku iz današnje poruke Riječi Božje. Kada se nastojimo pokazati, u Crkvi, u zajednici, kako bismo imali neku dužnost ili nešto drugo, to je put svijeta, to je svjetovni put, a ne Isusov. I pastirima se može dogoditi ta kušnja uzdizanja, te bi mogli reći: ‘To je nepravda, to je ponižavanje, ne mogu to dopustiti’. Ali ako pastir ne ide tim putom, nije Isusov učenik; on je tada karijerist u talaru. Nema poniznosti bez poniženja – istaknuo je papa Franjo.

Izvor:https://www.vaticannews.va

PODIJELI