(VIDEO) Raspudić: ‘Izborni sustav treba mijenjati zbog krhkih vlasti koje su se formirale posljednjih godina i neviđene političke trgovine’

148

U emisiji Peti dan HRT-a razgovaralo se o aktualnim inicijativama za referendume u Hrvatskoj.

Odmah na početku emisije Nino Raspudić rekao je kako izborni sustav svakako treba mijenjati.

“Treba ga mijenjati zbog teških svinjarija kojima smo svjedočili posljednjih godina i krhkih vlasti koje su se formirale nakon posljednjih dvaju parlamentarnih izbora, neviđene političke trgovine”, kaže Raspudić.

“Što se dogodilo u posljednjih 20 godina da se Sabor svodi samo na podizače ruku? Zbog predizbornih koalicija birate između kuge i kolere i nekih opcija koje su propao glas, jer je sve već dogovoreno prije izbora. HNS je hodajuća reklama za promjenu izbornog sustava. Zbog svega HNS je ušao u sabor uz SDP, a onda se priključio HDZ-u koji je stranci s jedan posto potpore dao da upravlja s obrazovnom reformom za koju treba široka društvena potpora”, ističe.

Smatra da je problem i jer nemamo elektroničko glasovanje, ali da visoka izlaznost ne odgovara postojećim političkim elitama.

“Zašto se koči elektroničko i dopisno glasovanje? Pa zato što imamo relativno nisku izlaznost, a klijentele vezane za velike stranke će svakako izaći na izbore. Dakle smanjenjem dostupnosti glasovanja oni smanjuju izlaznost, a time je kvantum njihovih sigurnih glasova veći”, rekao je Nino Raspudić u emisiji Peti dan.

Jokić: ‘Nisam protiv referenduma’

“Nisam protiv referenduma i jesam za promjenu izbornog zakona. Dobra je promjena izbornih jedinica, a nedostaci su što će tri preferencijalna glasa dovesti do još veće centralizacije političkih stranaka. Sporno je i ograničavanje prava manjinskih zastupnika, što je neustavno jer se time krši jednakost i nacionalna ravnopravnost”, ističe Boris Jokić.

Jokić situaciju uspoređuje s pravima hrvatske manjine u Srbiji.

“Ne radi se o reduciranju prava manjina, nego sprječavanju političke trgovine kakvu provode Milorad Pupovac i Furio Radin, primjerice, sada. U Hrvatskoj većina građana srpske nacionalnosti oko 80 posto glasuje za opće, a ne manjinske liste”, odgovorio mu je Raspudić.

Jokić misli da se za političko trgovanje ne može optuživati samo zastupnike nacionalnih manjina.

Petar Tomev Mitrikeski podržava smanjenje broja zastupnika u Saboru, kao i promjenu postojećih izbornih jedinica.

Izvor: narod.hr

 

PODIJELI