KRATKA DEVETNICA

– Moj muž je odviše privezan za zemaljske stvari. Ne misli nimalo na to da nam je Gospod poklonio svoja dobra bez ikakve naše zasluge i da nam ih Gospod može oduzeti u jednom trenutku.

– Moja Anneddo, svi su muškarci takvi – reče kuma Arrita, da bi je utješila. – Ne misle drugo nego na zemaljske stvari. Pustimo ih….

– Kad bi malo bar samo mislili na onaj svijet, hodali bi ravnije po ovome. Oni misle da ovom zemaljskom životu neće nikad biti kraja. A kad tamo, ovaj život je devetnica, i to kratka devetnica…Međutim, muškarci ne mare za to. Njima je dosta da bude dobra ljetina, da naprave mnogo sira, da imaju mnogo kukuruza, mnogo maslina. Ah, ne znaju oni da je život tako kratak, da sve na zemlji prolazi tako brzo….Idi, Arrita, stani na obalu morsku, pa broji i broji sva zrna pijeska. Kad ih zbrojiš, znat ćeš da su ona ništa prema godinama vječnosti, dok naše godine, godine koje moramo proživjeti na ovome svijetu, mogu stati u dječju šaku. Ja uvijek ponavljam te stvari svom mužu i svima svojim sinovima, ali oni su odviše privezani za ovaj svijet….

Grazia Deledda, Ellias Portolu

IZ BIOGRAFIJE:

DELEDDA GRAZIA (1871-1936) spada u čitanije talijanske spisateljice. Pisala je romane i drame, nadahnuta likovima iz pokrajine Sardinije: Elias Portolu, Trske na vjetru, Majka, Sardinske pripovijesti. Za svoj književni rad dobila je Nobelovu nagradu, kojom je nagrađen njezin neosporan književni talent.

 

IZVOR: Brzić Žarko, Nade i ohrabrenja, FTI DRUŽBE ISUSOVE, Zagreb, 1978.

urednik: Miroslav Vukmanić
administrator: Marija Vračević

PODIJELI