Kradu grupe da bi u njih stavljati kojekakve reklame i poveznice na stranice na kojima sakupljaju klikove.

Autor: Stjepan Bingula

Prije nešto više od tjedan dana, doživio sam vrlo neugodno iskustvo. Moj Facebook profil je bio hakiran. Kako uz još nekoliko administratora vodim šest Facebook grupa koje ukupno imaju više stotina tisuća članova, započela je prava borba za njih.

Neke grupe prepustili smo hakerima. Što nije značilo da od njih odustajemo. Oko 168 sati nakon napada, uspjeli smo ih vratiti i trenutno smo u procesu čišćenja smeća i štete prouzročene tim djelom.

Stoga bih i ovim putem pozdravio hakere iz Tuzlanskog kantona, kojima priznajem da su jako dobri. No, unatoč našim godinama, imamo mi i staromodne metode povratka otetog. U tome smo uspjeli. Stare metode uvijek dobro funkcioniraju.

Dotični hakeri kradu grupe da bi u njih stavljati kojekakve reklame i poveznice na stranice na kojima sakupljaju klikove za par centi po kliku, zbog čega su im potrebne velike grupe poput naše. Stoga sve koji vode Facebook grupe opominjem na ljude koji objavljuju kojekakve lažne vijesti poput ‘BiH građani u Njemačku bez vize’, ‘Poginula zvijezda narodne glazbe’ i slično. Kliknuvši na njih, možda im i direktno šaljete svoje podatke.


28000669_1706544016055260_306399010_n

27994511_1706543946055267_1684837195_n

 

O kome je riječ? O ljudima koji se kriju pod profilima Ajla N., Ajdin Z., Senad B., Aladin M. i Armin I. Svi, koliko nam je poznato, dolaze iz Tuzlanskog kantona. Posljednjeg smo se riješili čovjeka pod ukradenim profilom Ajla N., nekog Sabahudina, koji je od nas tražio novac da se iz grupe makne. Ali i to smo sredili i eto nas opet na broju.Zaštitite se

Prvom prilikom bacite oko na svoje postavke sigurnosti i logiranja – Facebook ovdje ima nekoliko opcija, poput toga da vas obavijesti kad se netko pokuša logirati u vaš profil s nepoznatog uređaja. Također, često mijenjajte svoju lozinku. A ako vam se najgore i dogodi, ne zazirite od pozivanja policije – hakiranje je kazneno djelo.


Stjepan Bingula je hrvatski iseljenik koji više od tri desetljeća živi u Münchenu. Administrator je Facebook grupa ‘Nova budućnost u Njemačkoj‘ i ‘Njemačka, moj život sutra’
PODIJELI