Uznesenje BDM – Velika Gospa

71

Uznesenje Blažene Djevice Marije

 

Velika Gospa

15. kolovoza 2015.

Pobijediti Sotonu

 

Otk 11, 19a

12,1-6a.10ab

Ps 45,10b-12b.16

1Kor 15,20-27a

Lk 1,39-56

 

Svetkovinom Marijina uznesenja slavimo njezino uznesenje na nebo dušom i tijelom. Budući da nije bila dionica Istočnog niti osobnog grijeha mogla je uskrsnuti čitavim bićem. Zaslugama svoga sina Isusa Krista unaprijed je oslobođena grijeha.

Žena, u današnjem čitanju iz Ivanova Otkrivenja, označava Crkvu i Blaženu Djevicu Mariju. U dotičnom tekstu ona je suprotstavljena Zmaju koji označava Sotonu. Zmaj progoni Ženu koja “pobježe u pustinju gdje joj Bog pripravi sklonište” (Otk 12,6a). Crkva je oduvijek progonjena od Sotone, a i bit će uvijek. Pustinja je redovito utočište progonjenih. Crkva mora ponekad bježati od svijeta jer joj je neprijatelj. Ivan u svojoj Prvoj poslanici izričito kaže “Znamo: od Boga smo, a sav je svijet pod Zlim” (1 Iv 5,19). Mi moramo ponekad pobjeći u pustinju života, u osamu i hraniti se Riječju Božjom, tj. srcem Sina Božjeg. Hrani nas svojom riječju i misom, sakramentima i molitvom. Moramo biti spremni pripadati Crkvi i Kristu i živjeti strog, discipliniran život. Ne smijemo se opustiti i vjerovati da je sve dobro. Jedan je život tu i mi moramo živjeti po Duhu, u srcu Sina Božjega. Iskusni ljudi znaju da kršćani žive dvaput: ovdje i poslije. Žive tu i poslije smrti, žive za grob tijela. Srce živi vječno. Grob tijela je život srca, duha.

U narednim recima stoji: “I razgnjevi se Zmaj na Ženu pa ode i zarati se s ostatkom njezina potomstva, s onim što čuvaju Božje zapovijedi i drže svjedočanstvo Isusovo” (Otk 12,17). Riječ je o borbi na život i smrt. Nije svatko učesnik toga rata. Mnogi izbjegavaju taj rat sa Sotonom znajući da su slabi i bezopasni. Ne usude se ući u tu borbu jer su kukavice. Napor je u toj bitci doista velik. Tuči se sa Sotonom izaziva stalan napor, borbu, samoprijegor, disciplinu. Potrebna je ta borba sa Sotonom da ne unakazi život mnogih i da ne osvoji sve. Primjer u toj bitki nam daje djevica Marija. Ona je porazila Sotonu. Njezina misija u toj borbi je bila potpuno uspješna. Nije se okaljala nikakvim grijehom. Ni osobnim. Uspjela je pobijediti demone zahvaljujući svome sinu kojeg je neizrecivo voljela. Bila je prva žena koja se istinski suprotstavila zlu srcem. Nasljedujemo je svim srcem i dušom. Ona pobjeđuje Sotonu uvijek. I sada. Zove na otpor.

Zato se uozbilji, poštovani čitatelju, i bori se za dobrobit Boga, kršćana i svijeta. U borbi sa Sotonom ne sudjeluju jaki, moćni, bahati i imućni nego maleni, prezreni, ostavljeni i osamljeni. Bori se srcem za dobrobit naroda, Crkve, poniženih, tjeskobnih, očajnih i drugih. Uzmi “štit vjere” (Ef 6,16) i “kacigu spasenja i mač Duha, to jest Riječ Božju” (Ef 6,17). Bori se spremno, srcem i duhom, umom i svim što imaš. Bij dobar boj srca da nađeš mir i otkupljenje u Isusu. Živi za Isusa i smrt neće biti teška, nego će bit prijelaz u život. Ustraj u toj borbi sa Sotonom, tijelom i svijetom i pobijedi. Bori se sa Sotonom srcem, duhom, umom i svim što imaš da pobijediš zlo u svijetu i u sebi. Vojuj stalno da uđeš u Sina Božjega i živiš vječno.

Ne odustaj nikad i bit ćeš pobjednik uvijek. Zreo si za tu borbu sa Sotonom jer želiš mir, vodstvo, pobjedu dobra u svijetu, uspjeh u svemu.

Odbaci nevjeru, nepromišljenost, nerazboritost. Lucidno bij boj u svom životu da zaslužiš ući u kraljevstvo nebesko i mir u vječnosti. Amen!

Vlč. Vinko Pilić

PODIJELI