Tomislavgrad, 29. svibnja 2014. u 18 sati

 

Napomena: Budući da Uzašašće Kristovo nije obvezna svetkovina u Crkvi, nije obvezno imati homiliju nego se uvodnim riječima misare može uvesti u misno slavlje i otajstvo slavlja svetkovine.

 

 

 Dj 1, 1-11

Ps 47 (46), 2-3. 6-7. 8-9

 Ef 1, 17-23

Mt 28, 16-20

 

 

UVOD

Počesto znamo bit u napasti da svoj vjernički život svedemo na površno obavljanje obveza ili da odemo u drugu krajnost i zanemarimo obveze i dužnosti svakodnevnog života, dajući prvenstvo onom duhovnom. Oba ova stanja strana su kršćanstvu. Zemaljski nam je život darovan i naša je životna stvarnost.

Znamo da je i sam Krist živio na zemlji u tijelu i bio je jedan od nas. Današnju svetkovinu Gospodinova Uzašašća slavimo četrdeset dana, nakon slavlja Isusova uskrsnuća. Slaveći Uzašašće četvrtkom sjećamo se Euharistije na Posljednjoj večeri i uspostave euharistijskog zajedništva -Kristove trajne prisutnosti među nama pod prilikama kruha i vina.

Današnja svetkovina pred nas stavlja poruku života, kako nam je poslanje živjeti na zemlji s pogledom okrenutim prema nebu. Kazuje nam koji je krajnji čovjekov cilj, kao tjelesnog i duhovnog bića u tjelesnom i duhovnom zajedništvu s Bogom. Jer je i sam Krist duhom i tijelom uzašao na nebo. Da nije tako mi bismo bili tjelomrsci, koji žive samo za duh ili duhomrsci, koji žive samo za tijelo. Kristovo nas uzašašće oslobađa od očaja i slavlje je našeg čovještva.

Pozvani smo kao vjernici kršćani, biti aktivni svjedoci Kristova uzašašća, slaviti svoje čovještvo da se izdižemo iznad njega i idemo duhom i tijelom tamo, gdje je uzišao i sam Krist.

Na početku današnjeg misnog slavlja molimo Gospodina da nam oprosti sva zanemarivanja vlastitih dužnosti i obveza, prema sebi i drugima kojima smo potrebni. Skrušeno se pokajmo.

 

fra Mate Tadić

PODIJELI