Često puta u ovim teškim vremenima razmišljam o blagoslovima koje sam primio u proteklom razdoblju. Tada imam priliku zamisliti se nad svojim životom, prisjetiti se Božjeg vodstva i Božje milosti.

Sjetim se tada riječi svetog Pavla, koje je izgovorio na kraju svog života. Dobro je ako s vremena na vrijeme okrenemo svoj pogled u natrag i zahvalimo se na primljenoj milosti kao što je to činio Sveti Pavao

„Milošću sam Božjom ono što jesam. A milost koju mi je Bog dao nije bila bez uspjeha.“ 1.Kor.15,10

Neki drugi prijevodi prevode riječi „nije bila bez uspjeha“ sa „nije bila uzaludna“.

Sveti Pavao apostol prolazi u svojim mislima svoj kršćanski put i zaključuje da Božja milost u njemu nije bila bez uspjeha, nije bila uzaludna. Njegov život je bio težak, na jednom mjestu nabraja neke životne opasnosti kroz koje je morao proći kada je putovao i navješćivao evanđelje u udaljenim mjestima. On se toga ne prisjeća iz razloga da sebe istakne, da prisjeti čitatelje na svoju žrtvu koju je i za njih podnio. Ne, to njemu nije bilo cilj.

Sveti Pavao se prisjeća nedaća samo iz jednog jedinog razloga, da pokaže veličinu Božje milosti u svojem životu. Jer Božja milost poklonjena čovjeku može biti uzaludna, bez uspjeha. O takvim primjerima možemo čitati u Bibliji, primjerice u slučaju kralja Šaula gdje se pokazala Božja milost uzaludnom.

Jesmo li u proteklom razdoblju, bilo kao pojedinci ili kao zajednica, okusili obilje Božje milosti. Vjerujem da Božja milost u velikoj mjeri djeluje i na nas kao zajednicu. Vjerujem da Božja milost obilno natapa i u širem smislu našu toliko spominjanu ekonomsku krizu, da prožima vodeće strukture naše države i naše županije, grada ili druge dijelove lokalne samouprave. Božja milost obuhvaća naša poslovanja, našu sigurnost. Ona ne zaobilazi našu duhovnu niti materijalnu postojanost.

Ona još uvijek djeluje i to ovdje gdje se nalazimo, bili mi toga svjesni ili ne. Sam Isus je izjavio o karakteru svoga Oca da On čini da Njegovo sunce izlazi i sja nad zlima i dobrima, i da kiša pada pravednima i nepravednim. To znači da Božja milost pripada svima.

Želja mi je da budemo svjesni Božje milosti i da za nas ona ne bude uzaludna, da ljudi oko nas postanu svjesni i te „svoje“ milosti koju njima Bog svakodnevno pruža i kroz koju jedino mogu doći do spasenja.

 

Zvonko Presečan

 

PODIJELI