U općini Ruma u Srijemu u Vojvodini pokraj rijeke Save smješteno je selo Hrtkovci.

FOTO: commons.wikimedia.org

U našoj župi imamo dvije proslave Petrovo i Klementovo, a crkva je posvećena svetom Klementu papi I prvom mučeniku. Hrtkovce su naselili Klimenti to jest Karavlasi iz okolice Ohrida koji su došli s Arsenijem Crnojevićem kad je bila seoba Srba. Godine 1820 napravili su crkvu i posvetili je svetom Klementu, primili katoličku vjeru i pohrvatili se. Tako i dan danas postoje prezimena Klimenta, Pakić, Cakić, Lulić, Pepčić, Klobučar.Posebno je zanimljivo da je u Hrtkovcima postojala crkva ispletena od pruća u kojoj je boravilo sedamnaest franjevaca. Nakon toga se naseljavaju Mađari i Nijemci.Dolaskom komunista na vlast 1945 godine Nijemce se raseljava po nalogu i izdana im je zapovijed da napuste Hrtkovce.Nakon odlaska njemaca planski se naseljavaju kolonisti iz Like i Korduna a dolazi i jedan dio Srba iz okolice Okučana.
Tako i dan danas nazivamo ulice: lički šor,švapski šor,cakica šor i glogov šor.
Ratne 1991 godine u Hrtkovce dolazi četnički vojvoda Vojislav Šešelj i poziva Hrvate i jedan dio Mađara da napuste selo i tako je došlo do razmjene kuća i tako dio Hrvata i Mađara odlazi živjeti u Hrvatsku.

FOTO: commons.wikimedia.org

Odlaskom Hrvata i Mađara smanjio se broj rimokatoličkih vjernika pa je župa u Hrtkovcima od prijeratnih 2000 katoličkih vjernika spala na samo njih 450.Mi katolici smo u selu složni i iako nas je ostalo malo Župna zajednica jako lijepo funkcionira.Danas slobodno možemo reći da je zlo prošlo kroz naše selo a ti Sveti Klemente moliš Boga za nas i ostao si s nama u Hrtkovcima i zato te svi mi Hrtkovčani ovi ovdje koji su ostali kao i oni koji su prognani i koji se nalaze u Lijepoj našoj Hrvatskoj zajedno slavimo i molimo da nam budeš i dalje zagovornik kod Gospodina na Nebu.

Nikola Tot

 

 

 

 

 

 

 

 

PODIJELI