Umro je don Živko Kustić

45
Neustrašivi glas Crkve u Hrvata

slika

U Zagrebu je 18. srpnja u 84. godini života preminuo grkokatolički svećenik dugogodišnji urednik Glasa Koncila Živko Kustić. On je bio jedan od najvećih hrvatskih teologa i propovjednika Radosne vijesti, inicijator i neustrašivi glas Katoličke Crkve u Hrvata u službi hrvatskoga naroda u domovini i iseljeništvu. A osvijetlio je i obraz ne samo katoličkog nego i hrvatskog novinarstva 20. stoljeća.

Rođen je u Splitu 12. prosinca 1930. bio je suprug i otac petero djece. U Zagrebu je studirao matematiku, fiziku i teologiju koju je diplomirao 1975. Za svećenika grkokatoličke Križevačke biskupije zaređen je 1958. u Križevcima. Od 1958. do 1963. bio je župnik u Mrzlom Polju i Sošicama na Žumberku.

Od 1963. do 1972. bio je pokretač, novinar, reporter i kolumnist Glasa Koncila. Glavni urednik Glasa Koncila bio je od 1972. do 1983. a glavni i odgovorni urednik od 1983. do 1990. Više puta je suđen i osuđivan. Od 1990. do 1991. bio je stručni savjetnik u Ministarstvu iseljeništva, voditelj Odjela za djelovanje vjerskih zajednica među Hrvatima izvan domovine. Od 1991. do 1993. djelovao je kao urednik lista “Živa zajednica” za iseljene hrvatske vjernike u Njemačkoj. Od studenoga 1993. do listopada 1998. bio je pokretač i glavni urednik Informativne katoličke agencije (IKA). Sve vrijeme javljao se kao komentator, kolumnist i autor jedinstvenoga feljtona pod nazivom “Pismo seoskoga župnika” u “Glasu Koncila”, bio je pokretač i suradnik “Maloga koncila” te kolumnist “Globusa” i “Jutarnjeg lista”. Bio je član Društva hrvatskih književnika, potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva i član Upravnog odbora Hrvatskoga katoličkog radija. Bio je član Komisije Iustitia et pax Biskupske konferencije Jugoslavije i Hrvatske biskupske konferencije. U Križevačkoj biskupiji bio je biskupov službeni konzultor. Od Svete Stolice promaknut je u protoprezbitera stavrofora.

Objavio je brojne katehetske priručnike: Velike religije svijeta, Domagoj – misni ključ vjerovanja, Mali ključ Biblije, Mali ključ povijesti Crkve u Hrvata, Tomica i njegova pisma, Mač duha, Svadbeno ruho, Hoćeš li se krstiti?, Bog za odrasle, Abeceda biblijske vjere i druge. Autor je djela “Hrvatska mit ili misterij?” (1995.) Autor je romanâ: Zaljubljeni robovi i Denis dječak u prozoru. Pisac je scenarija za više filmova, te autor popularnih publikacija o kardinalu Alojziju Stepincu, o. Anti Antiću, o. Maksimilijanu Kolbeu… (gk)

Ispraćaj don Živka Kustića bit će na zagrebačkome Krematoriju u utorak 22. srpnja u 10 sati, a misa zadušnica služit će se u grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda na zagrebačkome Gornjem Gradu istoga dana u 18 sati.

 

Preneseno s portala Glasa Koncila

PODIJELI