Sveta Stolica i diplomacija – podatci Tiskovnoga ureda

60

U govoru članovima Diplomatskoga zbora ovjerovljenoga pri Svetoj Stolici, koje je 8. siječnja primio u tradicionalnu audijenciju na početku godine, a o kojemu smo opširno izvijestili u jučerašnjoj emisiji, papa Franjo se osvrnuo na zaštitu života, na prijeko potrebno zauzimanje za mir s kojim je izravno povezano i zauzimanje u razoružavanju; govorio je i o obitelji i izazovima koji su pred njom, o brizi za migrante, kao i njihovoj integraciji, o vjerskoj slobodi, pravu na rad i očuvanju okoliša. Te su teme gotovo jednako aktualne u svim zemljama iz kojih dolaze njihovi predstavnici pri Svetoj Stolici.

Diplomatske odnose sa Svetom Stolicom, naime, ima 185 zemalja. Među njima su – kako stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice – ubrojeni i Suvereni viteški malteški red, te Europska unija.

Novi diplomatski odnosi

Među nove diplomatske odnose ubrajaju se oni s Republikom Unijom Mjanmar, uspostavljeni 4. svibnja prošle godine. Od 1. do 7. siječnja ove godine Svetomu je Ocu vjerodajnice predao 31 novi veleposlanik od kojih je – kako je istaknuto u priopćenju – njih 17 rezidentno u Rimu (Gane, Brazila, Ekvadora, Egipta, Iraka, Italije, Libanona, Litve, Nigera, Meksika, Crne Gore, Portugala, Srbije, Španjolske, Južne Afrike, Sjedinjenih Američkih Država, te Urugvaja); a 14 ih je nerezidentnih (Mauretanije, Mjanmara, Kazahstana, Nepala, Nigera, Sudana, Trinidada i Tobaga, Jemena, Novoga Zelanda, Svazija, Azerbajdžana, Čada, Liechtensteina, i Indije).

Žene veleposlanici

U priopćenju se, osim toga, ističe da je među veleposlanicima 25 ženâ: 12 rezidentnih (Australije, Benina, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Njemačke, Irske, Paname, Perua, Ujedinjenoga Kraljevstva, San Marina, Ukrajine, i Sjedinjenih Američkih Država), i 13 nerezidentnih (Burundija, Danske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Gambije, Grenade, Gvineje, Gvineje Bisau, Kazahstana, Letonije, Mauritanije, Zimbabvea, Katara i Švedske).

Uredi predstavništava

U Rimu se nalazi 89 ureda predstavništava zemalja ovjerovljenih pri Svetoj Stolici, kao i međunarodnih tijelâ kao što je Liga arapskih država, Međunarodna organizacija za migracije (OIM) te UNHCR. Izvan Rima se nalazi 78 predstavništava.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI