Sveta Marija Bogorodica – Nova godina

125

SVETA MARIJA BOGORODICA – NOVA GODINA

1. siječnja 2016.

 

1.Br 6, 22-27marija-bogorodica

Ps 67 (66), 2-3. 5-6. 8.

2. Gal 4, 4-7

Lk 2, 16 – 21

 

UVOD

Na prvi dan u sadašnjem kalendaru susrećemo više isprepletenih sadržaja poput: svetkovinu Bogorodice Marije, davanje imena Isusu koje u prijevodu znači: Bog spašava – Gospodin pomaže, Nova godina i Dan mira. Blagdan je odisao duhom Efeškog sabora iz 431. godine, koji je Mariju nazvao grč. izrazom Theotokos – Bogorodicom u čašćenju kroz najstariji blagdan u Zapadnoj Crkvi.

Današnja svetkovina Svete Bogorodice zatvara Božićnu osminu. To je i najstarija marijanska svetkovina, jer je Marija Majka po kojoj smo primili samoga Boga – Autora života. S pouzdanjem prikažimo Majci svoje zahvalne molitve i zazive za oproštenje i mir u nama i svijetu.

 

HOMILIJA

Kraj jednog i početak drugog razdoblja uvijek je prigoda za promišljanje o putu kojim idemo i smjeru vlastitoga života. Trebamo, stoga od vremena do vremena zastati, osvrnuti se za sobom i promotriti svoj životni put. Promisliti o tomu što je bilo dobro, a što nije, zahvaliti Bogu na svim njegovim darovima i milostima te zamoliti njegovo oproštenje za sve ono što nije valjalo.

Razmišljanje o protekloj godini pomoći će nam da spoznamo svoju slabost i malenost kao i svoju bespomoćnost bez Boga. Jedino njemu možemo zahvaliti što postojimo, što smo danas ovdje, što nam je dao da doživimo ovaj čas. Jedino zahvaljujući njemu bilo nam je moguće izdržati sve teškoće, prebroditi sve krize i kušnje, oduprijeti se napasti, pridignuti se nakon pada i nastaviti dalje. On je taj koji nam je dao snagu i ustrajnost da ne pokleknemo pred svim onim što život neminovno sa sobom nosi, čak i u najboljim razdobljima. On je taj zbog kojega duboko u srcu osjećamo da će sve biti dobro, bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo. On, koji nam daje vjeru, nadu, ljubav i svaki blagoslov.

Što drugo možemo učiniti na početku novoga razdoblja pred kojim se nalazimo, nego od srca zahvaliti Bogu na svemu tomu, ali i zamoliti ga da nas njegov blagoslov prati i u godini koja počinje.

Prvo čitanje iz Knjige Brojeva, donosi jedan od najljepših svetopisamskih blagoslova, kojim je svoju braću rado blagoslivljao i sv. Franjo. Život s Bogom, uz Božji blagoslov, život je koji se ne bojimo živjeti. Godina u kojoj će nas pratiti Božji mir, milost i milosrđe, godina je u koju se ne bojimo zakoračiti.

Počinjemo novu godinu, koja je neizvjesna. U njoj možemo očekivati mnogo nevolja, unatoč tomu što novu godinu započinjemo s radošću. Bog je izvor naše sigurnosti. On je snaga iz koje crpimo ustrajnost u svim poteškoćama, koje nas mogu snaći.

Kada neki čovjek odlazi od nas s njime odlaze mnoge uspomene i sjećanja. Jer mnogo nam je toga još mogao ispripovjediti. Pričati kako je odrastao, o vremenu mladosti, o obitelji i prijateljima koje je imao, o susretu koji je snažnije obilježio čitav njegov život ili udarcima kojih se nerado prisjeća.

Kada je Marija prelazila s ovoga svijeta sa sobom je ponijela mnoge uspomene. Mnogo je toga čuvala u srcu i o tomu razmišljala, kako kaže današnje Evanđelje. Nije tomu davno kako je začela dijete, a tek je znala da dolazi od Boga.

Sada se dijete rodilo, a nije znala što će biti s tim djetetom. Ali je bilo znakovito već to što su pastiri došli slaveći Boga i govoreći da se rodio Spasitelj, kao i što su se kasnije pojavili mudraci s Istoka i klanjali se novorođenom Marijinom djetetu koje je rođeno u štali a ne u palači. Koje nije imalo kolijevke ni krevetića, nego jaslice.

Siromašna i jednostavna nazaretska djevojka Marija se vjerojatno pitala: „Kako će to moje dijete otkupiti svijet? Marija stoji na početku svojega puta s Bogom te sjećanje i uspomene nosi sa sobom. U svom srcu razmišlja o svim događajima. Smisao toga otkrit će joj se tek pri koncu njezina ovozemnoga života.

Nijedan čovjek nije bio bliži Bogu od Marije. Ona ga je kao dijete nosila u svome krilu, hranila, podizala i pratila kroz život. S njim je prolazila i dobro i zlo. S njim je bila u Kani Galilejskoj, slušala u govorima i gledala njegova djela. U sebi je razmišljala: „Kamo će ga sve to odvesti? Hoće li Bog po njemu moći otkupiti svijet?“

Unatoč upitima Marija i dalje ide sa svojim Sinom, prateći njegov život. Pratila ga je i do pod sam križ. Što sve to ima značiti i kakav smisao ima, saznala je tek na kraju. Sjećanja su u njoj bila živa. Čuvala ih je u srcu i o njima razmišljala, mnogo godina nakon Isusova rođenja. Znala je zašto se sve to događalo, osjećajući kako je Bog kroz sve to vrijeme i u teškim danima išao s njom.

Danas stojimo na početku jedne nove i mlade godine. Gledamo unatrag na proteklu godinu, na mnoge zgode i susrete koje smo imali i sjećanja nam se vraćaju u pamet. Možda nam smisao nekih stvari i događaja, tek u ovo vrijeme postaje jasan, a drugo će nam se otkriti tek na koncu naših životnih dana.

Što nas očekuje u ovoj novoj godini ne znamo. Kamo ćemo dospjeti i hoće li za nas biti dobra ili teška, potpuno je neizvjesno i otvoreno. Prati nas još sjećanje na ono što se dogodilo. Upravo kao i Marija znamo da je Bog s nama i među nama ljudima i s njim ulazimo u ovo vrijeme.

Smisao i povezanost svega s neriješenim zagonetkama, vidjet ćemo na pravi način kod Boga. Tako s uspomenama na prošlu godinu ulazimo u novu godinu. Pouzdajmo se kao i Marija u Boga koji nam i daruje ovo vrijeme te da čuvamo kao i ona u svom srcu što smo do sada prošli. Na prvi dan ove godine zamolimo Gospodina za blagoslov u svom životu i mir u svijetu koji nam je toliko potreban te mir u svakom čovjeku od kojega ovisi mir u svijetu.

Neka je svima blagoslovljena Nova 2016. godina!

fra Mate Tadić, OFM

Objavljeni članci:

Ne stavljati granice Božjem milosrđu

Sveta obitelj Isusa, Marije i Josipa

Sveti Stjepan Prvomučenik

Rođenje Gospodinovo – Božić

Božićna polnoćka

4. nedjelja Došašća

3. nedjelja Došašća

Male zgode iz života velikih glazbenika (25) – Ludwig van Beethoven (3)

Bezgrješno začeće B.D. Marije

2. nedjelja Došašća

Obećanja

1. nedjelja Došašća

Život poput putovanja vlakom

2015. – do kraja LG B

2014.

PODIJELI