Naši učenici svake godine upisuju najbolje fakultete poput Princetona, Columbije, Yalea. Ponosni smo što smo jedna od najboljih katoličkih gimnazija u SAD-u, priča ponosni ravnatelj škole

Autor: Iz New Yorka: Iva Kušan

 

Archbishop Stepinac High School cijenjena je američka gimnazija smještena oko pola sata vožnje od Manhattana. Tamo se za prestižne fakultete pripremaju najbolji američki učenici.

Priča oko ove srednje škole počinje 1948. godine, kad je tadašnji nadbiskup New Yorka, kardinal Francis Speelman, odlučio odati počast našem blaženom Alojzu Stepincu.

– Vijest o smrti kardinala Stepinca ovdje je primljena s tugom. Američki narod u njemu prepoznaje duh koji je našu domovinu učinio velikom – duh koji se ne obazire na cijenu kad je riječ o slobodi. Mi smo ponosni na to što je njujorška nadbiskupija podignula živi spomenik nadbiskupu Stepincu ‘Archbishop Stepinac High School’, gdje se mladi odgajaju te uče poštovati i uzdizati načela za koja je ovaj hrabri čovjek živio i umro – govorio je prije 69 godina Speelman, a škola je u međuvremenu izrasla u jednu od najelitnijih katoličkih gimnazija na području Sjeverne Amerike.

Iako učenici škole Stepinčevo prezimo izgovaraju “Stepinak”, gimnazija odiše njegovim duhom i zaista s punim pravom nosi ime hrvatskog blaženika.

Jesensko poslijepodne proveli smo s ravnateljom ustanove, gospodinom Paulom Carthyjem, koji nam je pokazao sve skrivene kutke ove američke gimnazije.

Naši učenici svake godine upisuju najbolje američke fakultete, poput Princetona, Columbije, Yalea, Harvarda… Ponosni smo što smo jedna od najboljih katoličkih gimnazija u SAD-u – priča nam ponosni ravnatelj dok nam pokazuje razna djela posvećena našem blaženiku.

Na ulazu u školu odmah se može primijetiti koliko je Stepinac prisutan u svakodnevici svih učenika i profesora.

Veliki kip na ulazu, Stepinčeve slike i citati na školskim zidovima upućuju na dugu tradiciju i kulturu ove škole.

Ivan Meštrovic je za školu izradio kamene skulpture kardinala Stepinca i nadbiskupa Spellmana te one ponosno stoje na kraju školskog hodnika. U kapelici smještenoj nedaleko od skulptura, u kojoj se učenici svako jutro mole prije nastave, stoji kutak posvećen kardinalu Stepincu u kojem se nalaze slike Zagreba i zagrebačke katedrale te Stepinčeva bista i komadić tkanine sa Stepinčevom krvi.

Svake godine učenici ove srednje škole provedu dan slaveći kardinala Stepinca i nazivaju ga “Stepinčev dan”.

Proteklih godina to je bio 10. veljače, na spomendan blaženog Stepinca, dan koji je odredio papa prilikom beatifikacije.

Taj dan učenici drame glume i recitiraju Stepinčevo svjedočenje iz sudnice, kad su ga 1946. godine osudili, nakon dolaska komunista na vlast. Također, taj dan se čita pismo koje je Alojzije Stepinac napisao učenicima. Originalno pismo sačuvano je u školi.

– Naravno da svi ovdje znamo tko je Alojzije Stepinac. Ova ustanova je puno više od obične srednje škole. Osim što imamo sjajne profesore koji nas pripremaju za odlazak na fakultet, velik naglasak je i na ljudskoj strani. Ne uče nas samo da budemo najbolji učenici, žele i da budemo najbolji ljudi – kaže nam Mark, učenik škole.

Na upit hoće li škola ikad biti otvorena za oba spola, Gospodin Carty je kratko objasnio da to nije u planu, no učitelji su muškarci i žene.

Bitno je naglasiti da 22 bivša učenika danas predaju u školi, što govori o jakoj tradiciji i kulturi ove škole. Neki od poznatih bivših učenika su i glumac John Voight, Eric Palladin te Mark Herceg, Hrvat i bivši povjerenik za mentalno zdravlje tijekom Busheve administracije.

Koliko Stepinac zapravo znači Amerikancima, najbolje govore pisma roditelja djece koja su završila ovu školu:

“Ne mogu vam objasniti koliko Stepinac znači meni i mojoj obitelji. Cijelo osoblje je toliko posvećeno radu i napretku naših učenika i moj sin je zaista uživao. Mislim da nisam mogla sina upisati u bolju srednju školu”, napisala je Samantha, a Mark piše: “Moj otac je bio prva generacija učenika ove škole, a danas je moj sin jedan je od najboljih učenika. Mislim da slobodno mogu reći da je ova gimnazija ključan dio naše obitelji”.

– A to se trudimo. Biti obitelj – zaključuje na kraju ravnatelj škole.

Stepinac ‘živi’ u New Yorku

Učenici se prije početka nastave pomole u kapelici, a u školi se čuva i pismo koje je Stepinac napisao učenicima.

– Svi u školi znamo za lik i djelo Alojzija Stepinca te se trudimo živjeti po njegovim načelima – kažu nam učenici škole, koji svake godine obilježavaju Stepinčev dan.

– Glumimo i pjevamo njemu u čast – dodaju.

 
PODIJELI