Datum: 12.07.2016.

 

Pitanje:

Poštovanje!

U zrelim sam godinama s 27 godina, dobra osoba, vjernica, ali u vezama nikako nisam uspijevala pronaći nekoga tko ima ozbiljne namjere. Sve su to bili propali pokušaji, a već sam 4 godine sama i to iskustvo je i dobro i loše. Uspjela sam pronaći sebe uz Božju pomoć. Vjerujem da ce mi Bog pomoći, za što se često molim. Moje pitanje je u tome da sam sanjala Majku Božju u Međugorju. Gledala je u mene i odmah se iza nje pokazao lik mladića, koji mi se sviđa ali se nismo službeno upoznali. Kakvo bi bilo značenje ovoga sna?

 

Odgovor:

Poštovana!

Nameće mi se sjećanje iz mojega djetinjstva o jednom starijem mladiću koji je znatiželjnicima na upit o djevojci i vjenčanju odgovarao, kako će njemu sam Bog poslati djevojku čime je opravdavao svoju neangažiranost i pasivnost oko toga. Kad je nekom zgodom na taj način odgovarao jednom svećeniku on mu je na po malo humoristično-ironičan način odgovorio: „Nema Bog drugoga posla nego tebi tražiti ženu. Dao ti je ruke, noge i pamet pa se sam potrudi oko toga!“

Ne bih vam baš na ovakav način odgovarao, ali u svakom slučaju držim kako pasivnost i samo predanje Bogu vlastitoga problema nije najbolje rješenje. Molitva je bez daljnjega potrebna ali i vlastito nastojanje da se takvo što ulaganjem vlastitih snaga i ostvari. Sami vidite i osjećate kako više niste za izlaske kao u mladenačkim godinama, a držim da se u kafićima i lokalima i ne može baš pronaći prikladna osoba za život.

Možda bi bolje bilo osvrnuti se oko sebe ili se uključiti u neko ozbiljnije, društvo ili pjevački zbor kako bi došli u doticaj s više ljudi. Isto tako u suvremenom svijetu ne izgleda loša zamisao upoznavanja prikladne osobe preporukom prijatelja ili poznanika. Sjediti u lokalu uz kavicu ili uz kućno ognjište, te očekivati da će nam Bog poslati životnog partnera na kućnu adresu i nije najbolje rješenje.

A što se tiče sna s likom budućeg željenoga mladića, psiholozi bi rekli da se radi o neostvarenim željama koje na vidjelo izlaze u snu kada smo u stanju podsvijesti. Ovim ne osporavamo Božji način objave i djelovanja u životu pojedinih osoba i preko snu, ali ne trebamo se dovoditi u stanje iskušavanja samoga Boga kako bismo potvrdili vlastitu vjeru koja ne treba biti utemeljena na snima ili izvanrednim događajima.

Fra Mate Tadić

PODIJELI