Slušajte vrhunske izvedbe i pomozite Vjeranu spasiti vid

74

Ne umanjujući važnost ni ulogu ni jednog sudionika tradicionalne Lipanjske operne noći – koju tradicionalno pred kraj kazališne sezone organizira Opera HNK u Osijeku, dirigent i kreator programa Filip Pavišić kao iznimno značajnu ističe ponovnu suradnju s Vokalnim ansamblom Brevis.

– Osijek je premali grad koji nema sedam opera i orkestara pa da svatko djeluje za sebe, a i nema dovoljno publike za sve. Čak i da je ima, bolje je spojiti dva ansambla – s jedne strane 40-50 mladih ‘brevisica’, a s druge 40-ak iskusnih članova zbora osječkog HNK. Već je i vizualno to dojmljivo, a doda li se tomu i orkestar, učinak je mnogo bolji. Takve koncerte i suradnje i ne ostvarujemo baš svaki dan – pojašnjava maestro Pavišić, koji je slijedio prošlogodišnji prokušano uspješan recept.

Glazbene točke večerašnjeg (i ove godine humanitarnog) koncerta u dvorištu Eurodoma, s početkom u 21 sat, nije htio detaljno otkrivati, no nije odolio zagolicati osječku publiku, koja ovaj koncert ionako uvijek pohodi u velikom broju. Kako sadržajno, tako će i izvedbeno program biti raznolik. Muški će dio zbora HNK nastupiti solo uz baritona Dalibora Hanzaleka, koji će izvesti 2. ariju Mefista iz Gounodova “Fausta”, pomalo vražju. Njegov kolega, tenor Domagoj Dorotić pjevat će ariju iz Puccinijeve “Madame Butterfly”.

Hanzalek i Dorotić

– Njih će dvojica zajedno otpjevati prema mojem mišljenju možda i jednu od najljepših točaka večeri, duet iz Bizetove opere ‘Biserari’. Mislim da to ovdje nikada nije izvođeno – pojašnjava Pavišić, koji će solistima HNK ‘suprotstaviti’ 27-godišnju mezzosopranisticu Vandu Marijanski, rođenu u Puli, koja solopjevanje studira u Novom Sadu i ovogodišnja je laureatkinja 5. međunarodnog pjevačkog natjecanja “Lav Mirski”.

– Resi ju krasan, pastozan, sonoran ton i opravdano je pobijedila – ističe maestro. Na Lipanjskoj će noći nastupiti u dvije točke – “Stride la vampa” iz Verdijeve opere “Il trovatore” te ariju Charlotte iz opere “Werther” Julesa Masseneta, s kojom je i pobijedila na natjecanju početkom svibnja.

– Na programu ima i veselih i tužnih, no svakako prekrasnih arija jer je glazba najdublja u intimnim osjećajima i boli. Ta je glazba najljepša – dodaje Filip Pavišić, “tužan” što na koncertu zbog tehničkih razloga nije mogla sudjelovati i sopranistica Antonia Dunjko, dobitnica Intendantove nagrade na istom natjecanju, koja u osječkom HNK-u pjeva u “Bajaderi”. Praksa je da laureatu koji dominira natjecanjem pripadnu obje nagrade, no ovaj su put dvije natjecateljice bile podjednako izvrsne, pa su priznanja odlučili – ravnopravno podijeliti.

U boj, u boj

Nešto u programu i ponavljaju, što se svakih nekoliko godina, dodaje Pavišić, mora raditi zbog praktičnih razloga – orkestar je uvježban, materijal imaju, ljudi čuju nešto što im je poznato, “u uhu”. S druge strane, uvijek je lijepo čuti i nešto novo. U tu kategoriju nikako ne pripada arija “U boj, u boj” iz Zajčeve opere “Nikola Šubić Zrinjski”, no bit će prvi put izvedena na Lipanjskoj opernoj noći.

– Velike završnice opera već sam ‘ispucao’. Za neke je materijal preskup, za neke treba imati jako velik orkestar. Polovijecke plesove iz Borodinova ‘Kneza (Princa) Igora’ ne možemo u cijelosti izvesti jer za to treba 16 prvih violina, a mi imamo gotovo toliko ukupno gudača, kao i šest-sedam udaraljkaša, a mi ih imamo četiri. Nemamo ni instrumentarij, pa ne idemo u cijeli broj, ali će publici to biti iznimno atraktivno – otkriva ravnatelj Opere.

Uz Hanzaleka i Dorotića, publika će večeras čuti i Vesnu Baljak, sopran, Jasnu Komendanović, sopran, Sanju Toth, sopran, i Igora Krištu, tenor.

Nijedan otvoreni prostor, osim nekih amfiteatara građenih baš za tu svrhu, nije dovoljno dobar za ovakve koncerte. Iako se dvorište HNK pokazalo boljim kada su u pitanju tehnički elementi (primjerice ne treba im razglas i akustičniji je), dvorište je Eurodoma prostranije, prozračnije, atraktivnije i prometnije, što znači da je i publike mnogo više. Prethodnih je godina Lipanjska operna noć bila na dan zaštitnika grada, sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, no te će večeri Opera HNK biti angažirana na otvorenju Osječkoga ljeta kulture, izvedbi Verdijeva “Nabucca”.

Narcisa VEKIĆ
SPASIMO VJERANU VID

 

Pod sloganom “Spasimo Vjeranu vid” organiziran je humantiarni aspekt večeri, a sav prihod namijenjen je za hitnu operaciju osmogodišnjeg dječaka Vjerana Bezika iz Josipovca. Žiroračun obitelji na koji se mogu uplatiti donacije: PBZ HR 1523400093100998488. Budite i vi dio humanitarne akcije i glazbom pokrenite plemenitost u sebi – pozivaju kazalištarci!

Izvor: Glas Slavonije

PODIJELI