Proslavljen Sv. Anto u gradu na Uni

32

Bihać

Proslavljen Sv. Anto u gradu na Uni


Čet, 14. Lipanj 2018. 18:04

U srijedu, 13. lipnja, župa Sv. Ante Padovanskog u Bihaću proslavila je svog nebeskog zaštitnika.

 

Foto: Davor Ivan Murk

Sveto misno slavlje u koncelebraciji sa župnikom fra Bonom Tomićem i još nekoliko svećenika, predvodio je gvardijan samostana u Kraljevoj Sutjesci, fra Željko Brkić.

Na početku sve nazočne pozdravio je župnik fra Bono iskazujući radost zbog ovog susreta.

U prigodnoj propovijedi fra Željko je podsjetio na život i djelo Sv. Ante naglasivši kako je on bio putujući propovjednik Riječi Božje. „Bio je čovjek snažne vjere koji je svoj život gradio na Evanđelju. Živio je sa sviješću da Bog svojom providnošću upravlja čovjekovim životom i svijetom u kojem živi“, istaknuo je fra Željko.

Objasnio je kako je u današnjem vremenu čovjek izgubio orijentaciju te postao samo dio predmetnog svijeta. „Koliko je samo na ovim našim prostorima proliveno ljudskih suza? Koliko je proliveno Abelove krvi?“, upitao je, zatim dodao: „Razaralo se ne samo ono što su ljudi svojim rukama činili, nego se razarao čovjek sam.“

Na kraju homilije naglasio je kako je Sv. Anto bio i ostao trajan primjer življenoga kršćanstva i da je po njemu Bog bio prisutan među ljudima.

Nakon misnoga slavlja uslijedilo je druženje u župnom dvorištu.

Proslavi patrona prethodila je trodnevnica, a misu uočnicu predvodio je fra Velimir Bagavac, župni vikar u župi Drinovci kod Gruda.

Slavlje patrona završeno je večernjom sv. misom koju je predvodio župni vikar fra Marijo Plavčić, a kojoj su, po običaju, u većem broju nazočili najmlađi župljani. Na okupljenu djecu i mlade fra Marijo je zazvao Božji blagoslov po zagovoru Sv. Ante nakon čega je upriličena zakuska i zajedničko druženje.

KT/ Nikolina Marčić

PODIJELI