POHVALE SVETOJ BRAĆI ĆIRILU I METODU

66

Kakvim bismo pohvalnim vijencima ovjenčali Ćirila i Metoda, preslavne propovjednike istobitne Trojice? Vi ste evanđeoskim svjetlom prosvijetlili slavenske narode koji su prebivali u tami neznanja i u sjeni smrti. Vi ste i nas, kao divlje maslinovo drvo, nacijepili na korijen plemenitoga pravovjerja te ste od Krista Boga primili mir i veliku milost.

Kakvim bismo pohvalnim pjesmama počastili Učitelje? Metoda, ljubitelja osame, koji se u tišini obogatio plodovima Duha? Ćirila, zagovornika, koji je ljubavlju prema Mudrosti zadobio nebesku i posramio vračarsku mudrost? Po njima je Krist Bog i nama darovao veliku milost.

Kakvim bismo uzvišenim pjesmama uzveličali Učitelje? Metoda, koji je iz ljubavi prema Kristu odbacio svu svjetovnu slavu i anđeoskim djelima hrabro kročio Kralju neba? Ćirila, koji je od mladosti izabrao Mudrost za prijateljicu i umnožio od Boga primljene talente njemu na slavu? I mi, upoznavši po njima Predvječnu Trojicu, Oca i Sina i Svetoga Duha u jednomu Bogu, primamo od Krista Boga velike milosti.

Kakvim bismo vas duhovnim pjesmama uzveličali, Učitelji? Vi ste se poput apostola trudili oko spasenja Slavena i mnogo se naradili oko njihovoga prosvjetljenja svjetlom bogospoznaje. U njemu ste otvorili vrata koja su prije bila zatvorena, izumivši slavensko pismo da i mi po njemu uđemo u tajne Kristovoga Evanđelja i primio od Krista Boga mir i veliku milost! (Večernja, Stihire na Gospode zazvah)

Izvor: http://www.krizevacka-eparhija.com/

PODIJELI