Podržana hrabrost

94

 

Svijet je mjesto gdje svojom voljom možemo izabrati putove koji vode u različitom smjeru od većine, izabrati živjeti na način za koji smatramo da nam ponajbolje odgovara te njegovati ljubav prema ljepoti življenja i zajedništvu s drugim ljudima.

Ali, postoje trenuci koji nas u jednom neočekivanom trenu dovedu do događaja u kojem se naizgled ne nadzire mogućnost izbora. Tada se svaki daljnji potez čini toliko krhkim da može, u nedostatku podrške, izroditi obeshrabrenost i stvoriti novi krug potrage bez pravog odgovora. No samo trenutno – samo za jedno određeno razdoblje.

Dvadeset četiri sata označavaju jedan dan koji uključuje čovjekovo mirovanje (spavanje) i stanje budnosti. U tom jednom danu (i svakom iznova) odvija se život – naizmjenični događaji jednoga čovjeka – tebe.

Tvoja je unutarnja vrijednost, čitatelju, neprocjenjiva. I nijedna ljudska omalovažavajuća riječ ne može je umanjiti. Dakako, mogu te sustići reakcije ljudi teške ili ranjene naravi, mogu ti pokvariti baš ovaj dan u kojem si odlučio učiniti nešto dobro za sebe, mogu te obeshrabriti tuđe kritike ili, pak, povrijediti te dovoljno snažno da izgubiš vjeru u ljude. Također, tuđi neukusni i zlobni komentari mogu o tebi stvoriti iskrivljenu sliku zbog koje drugi donose neutemeljene predrasude. Sve to može utjecati na tvoje osjećaje, no tvoja je jedinstvenost još uvijek iznad toga.

Ne dopusti da glas većine utječe na tvoje stavove. Odvaži se i podigni pogled. Pronađi svoju snagu u vlastitoj različitosti. Hrabrost nije ludost i nije izbor većine. Biti hrabar ne znači svakog kvačiti zlobnim jezikom i olajavati one koji nisu dio tvoga klana. Biti hrabar iziskuje smirenu ustrajnost u dobru, čvrstu ruku u stavovima i postojano djelovanje u svemu za što se zalažeš, a što drugi smatraju vrijednim ismijavanja. U takvih je osoba put prema sreći zakrčen njihovim vlastitim nezadovoljstvima. Život je fascinantan dar i imaš izbor proživjeti ga na najbolji način koji odabereš za sebe.

 

Lana Krištofić

 

 

PODIJELI