Papina Uskrsna poruka “Urbi et orbi”

55

PAPINA USKRSNA PORUKA »GRADU I SVIJETU«

Svojom smrću i uskrsnućem Isus pokazuje put života i sreće. Taj put je poniznost

slika

Ljubav je pobijedila mržnju, život je pobijedio smrt, svjetlo je razbilo tamu! – tim je riječima papa Franjo počeo svoje tradicionalno obraćanje “Urbi et Orbi”, Gradu i svijetu, nakon uskrsne mise koju je slavio na Trgu sv. Petra u nedjelju 5. travnja. Iz ljubavi prema nama, Isus Krist se lišio božanske slave, oplijenio samog sebe, preuzeo lik sluge i ponizio se sve do smrti, smrti na križu. Zbog toga ga je Bog uzvisio i učinio ga Gospodarom svega stvorenoga. Isus je Gospodin, poručio je Sveti Otac.

Svojom smrću i uskrsnućem, Isus pokazuje svima put života i sreće: taj put je poniznost, koja uključuje poniženje. To je put koji vodi do slave. Samo onaj koji se ponizi može ići prema “onom gore”, prema Bogu. Oholica gleda “odozgo prema dolje”; ponizan gleda “odozdo prema gore”, istaknuo je Papa i upozorio da nam svijet predlaže da se nametnemo po svaku cijenu, da se natječemo, nadjačamo… Ali kršćani, milošću Krista, umrlog i uskrslog, klice su drugog čovječanstva, u kojem nastojimo živjeti tako da jedni drugima služimo, da ne budemo bahati, nego spremni pomoći i poštovati druge. To nije slabost, nego prava snaga! Tko nosi u sebi Božju snagu, njegovu ljubav i njegovu pravdu, ne treba se služiti nasiljem, nego govori i djeluje snagom istine, ljepote ljubavi, poručio je Sveti Otac.

Od uskrsloga Gospodina ponizno molimo milost da ne podlegnemo oholosti koja raspiruje nasilje i rat, nego da imamo poniznu hrabrost za traženje oproštenja i moljenje mira. Molimo Isusa, pobjednika nad smrću, da ublaži patnje tolike naše braće i sestara koji su progonjeni radi Njegova imena, kao i svih onih koji nepravedno trpe nepravdu kao posljedicu trenutačnih sukoba i nasilja, istaknuo je Papa i potom pozvao na molitvu za mir prije svega, za Siriju i Irak, potaknuvši međunarodnu zajednicu da ne ostane pasivna na golemu humanitarnu tragediju koja se događa u tim zemljama i dramu brojnih izbjeglica. Molio je i mir za sve stanovnike Svete Zemlje, Libije, Jemena te milosrdnom Gospodinu povjerio s nadom dogovor postignut ovih dana u Lausanni.

Pozvao je i na molitvu za dar mira za Nigeriju, Južni Sudan i za različita područja Sudana i Demokratske Republike Kongo. “Neka se stalna molitva vine iz srca svih ljudi dobre volje za one koji su izgubili život – tu mislim posebice na mlade ljude koji su ubijeni u četvrtak na Garissa University College u Keniji – za žrtve otmice, a za one koji su prisiljeni napustiti svoje domove i svoje drage”. Molio je i da Gospodinovo uskrsnuće “donese svjetlo voljenoj Ukrajini, poglavito onima koji su pretrpjeli nasilje sukoba posljednjih nekoliko mjeseci”.
Molimo za mir i slobodu za mnoge muškarce i žene koji su žrtve starih i novih oblika ropstva u koje su ih bacili pojedinci i kriminalne organizacije.

Mir i sloboda za žrtve trgovaca drogom, koji često djeluju u sprezi s vlastima koje bi trebale braniti mir i sklad u ljudskoj obitelji. Mir molimo i za ovaj svijet podvrgnut trgovcima oružja, rekao je Papa i zaželio: “Neka do svih marginaliziranih, zatvorenika, siromašnih i selilaca koji su tako često odbačeni, zlostavljani i tlačeni; bolesnika i patnika; djece, poglavito one koja su žrtve nasilja; do svih koji su danas u žalosti; do svih muškaraca i žena dobre volje dopre utješni glas Gospodina Isusa: “Mir vama”.

Na kraju je čestitao Uskrs svima koji su došli na vatikanski trg iz različitih zemalja, kao i onima koji su povezani posredstvom medija. (ika / gk)

PODIJELI