Papa je danas u audijenciju primio sudionike talijanskoga plivačkog natjecanja „Settecolli“, održavši im kratki nagovor. Kazao je kako su ovo za njih „dani radosti i uzbuđenja“ jer sport je također i slavlje. Kao slavlje, ono nije lišeno svoga sadržaja, jer prenosi sve više i više potrebne vrijednosti u društvo, koje se naziva „tekućim”, bez sigurnih točaka oslonca. „Vaš sport se prakticira u vodi, ali on nije „tekući”, dapače, vrlo je „čvrst”, jer zahtijeva stalan napor i hrabrost – primijetio je Papa.

„Za ovo vaše ‘poznanstvo s vodom’, drago mi se prisjetiti riječî svetog Franje Asiškoga: ‘Hvaljen budi, Gospodine moj, po sestrici vodi, koja je tako korisna, ponizna, dragocjena i čista’. Vaši izazovi, takmičenja i život u dodiru s vodom, neka budu i doprinos jednoj različitoj kulturi vode: voda je život. Bez vode nema života. A razgovarati o životu, znači govoriti o Bogu, o porijeklu i izvoru života, pa čak i naš kršćanski život počinje u znaku vode, s Krštenjem“ – rekao je papa Franjo.

„Voda u kojoj plivate, ronite, igrate se, natječete, poziva na mnogostrukost pozornostî: vrijednost tijela – za koje se treba brinuti, ali kojega ne treba učiniti idolom; potreba za unutarnjošću i potraga za smislom onoga što radite; snaga i hrabrost u odupiranju umoru; jasna vizija o tome koje pristanište treba tražiti u životu i kako do njega stići; vrijednost vjerodostojnosti, što znači: transparentnosti, jasnoće, nutarnje čistoće“ – objasnio je Sveti Otac.

„U kontaktu s vodom, učîte se reagirati s gnušanjem na sve što zagađuje – i u sportu i u životu… Dragi treneri i sportaši, hvala vam na posjetu. Želim vam svako dobro u ostvarenju vaših aktivnosti, vaših obitelji, i planova. Gospodin vas blagoslovio i uvijek vam davao radost sportskog natjecanja u duhu bratstva“ – poželio je na koncu susreta papa Franjo.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI