Sveti je Otac na Staru godinu, u predvečerje svetkovine Marije Bogorodice, predvodio molitvu Večernje u bazilici Svetoga Petra, govoreći o svojoj zahvalnosti za tolike načine na koje su rimski građani tijekom prošle godine djelovali kako bi promicali opće dobro grada. Jučerašnje je slavlje zaključeno pjevanjem tradicionalnog Te Deuma nakon čega je papa Franjo izašao van i proveo nekoliko trenutaka pozdravljajući čestitare i moleći se pred jaslicama na Trgu svetoga Petra.

Papa je svoju propovijed za vrijeme molitve Večernje započeo promišljanjem o „punini vremena“ kada je Riječ postala tijelom po rođenju Krista djeteta. Marija, Majka Božja ili Theotokos kako ju se naziva u pravoslavnom svijetu, prva je doživjela osjećaj punine – rekao je papa Franjo – dok je njeno ponizno srce i njeno čitavo biće bilo zasićeno Duhom Svetim. Crkva od Marije baštini nutarnju percepciju punine koja hrani osjećaj zahvalnosti kao jedini ljudski odgovor Božjem velikom daru za nas – kazao je Sveti Otac i nastavio – U tom duhu uzdižemo Bogu naše zahvaljivanje na protekloj godini.

Dok gledamo unatrag na 2017. godinu – rekao je papa Franjo – moramo prepoznati mnoge načine na koje smo potratili i ranili Božje darove djelima smrti, lažima i nepravdama. Ratovi su nesumnjiv znak tog nazadovanja i apsurdnog ponosa, ali to su također maleni i veliki prijestupi protiv života, istine i solidarnosti koji uzrokuju razne oblike ljudske, društvene i ekološke degradacije.

Sveti je Otac također izrazio svoju zahvalnost svim onim ljudima koji žive i rade za opće dobro u gradu Rimu, nastojeći obavljati svoju dužnost, poštujući javna mjesta, ističući stvari koje se pogrješne i obraćajući pozornost na starije ili one u poteškoćama. Posebno je pohvalio rad svih roditelja, učitelja i odgajatelja koji nastoje odgojiti djecu i mlade ljude u građanskoj svijesti i etici odgovornosti. Iako nisu predmet vijesti – zaključio je papa Franjo – oni su većina rimskog stanovništva, nastojeći napraviti što mogu, iako mnogi žive u teškim ekonomskim uvjetima.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI