Papa Franjo pozvao predstavnike Centra ‘don Mario Picchi’ na predsinodni sastanak mladih

37

Na pripremni predsinodni sastanak mladih, koji se održava u Rimu od 19. do 24. ožujka, papa Franjo je pozvao i dvoje mladih iz Talijanskoga centra solidarnosti „don Mario Picchi“. Među 300 sudionika, mladih izaslanika biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta, sjemeništaraca i novakâ, predstavnikâ udrugâ i pokretâ, učenikâ i studenata katoličkih školâ i sveučilištâ, predstavnikâ iz svijeta kulture, dragovoljstva, politike i sporta, ali i mladih drugih kršćanskih vjeroispovijesti i religijâ, osobâ s posebnim potrebama ili koje su proživjele dramu zatvora, trgovine ljudima i ovisnosti o drogama, bit će i jedan mladić i jedna djevojka, štićenici spomenutoga centra. Oni će na skup ponijeti iskustvo brojnih vršnjaka koji su odlučili promijeniti život napuštajući ovisnost, i krećući putom ponovnoga rođenja.

Suzbijanje svih ovisnosti, od interneta do hazardnih igara

To je još jedan znak naklonosti i poštovanja koje papa Franjo ima za nas, te smo mu zbog toga neizmjerno zahvalni – rekao je Roberto Mineo, predsjednik Talijanskoga centra solidarnosti koji je ustanovio don Mario Picchi. To smo posebno osjetili, gotovo dodirnuli rukom – dodao je – tijekom izvanrednoga Jubileja milosrđa, kada je Papa cijelo jedno poslijepodne proveo s našim mladima, u Zajednici svetoga Karla u predgrađu Castel Gandolfa. Posljednjih se godina, nažalost, ovisnost vidljivo proširila – napomenuo je Mineo te istaknuo vrlo ozbiljnu pojavu kompulzivne ovisnosti o internetu, kupovini, hazardnim igrama, hrani ili seksu.

Poštovanje različitosti nasuprot ravnodušju

U svim se tim vrstama ovisnosti ‘Projekt čovjek’, odnosno filozofija koju je izmislio don Mario Picchi, pokazuje vrlo djelotvornom. Vjerujemo u svaku osobu – istaknuo je predsjednik centra – neovisno o njezinim kvalitetama, kulturi, društvenom, gospodarskom i političkom statusu. Nije riječ samo o terapiji, ni samo o metodi; riječ je o tomu da se dade vrijednost vlastitom identitetu poštujući istodobno identitet drugih, te promičući dijalog i zajedničko sudjelovanje.

To je prijedlog pedagogije poštovanja ‘razlike’ kao suprotnost ravnodušju, – objasnio je Mineo – Ona poziva na prihvaćanje različitosti drugoga kao vrijednost, izvor i uzajamno bogaćenje, kao poticaj na istinsku suradnju. Terapije i pedagoške metode koje smo usvojili, razne strukture i škole, samo su sredstva. Terapije i strukture se mijenjaju, ali ne mijenja se svrha, a to je ponovno rođenje krhkoga čovjeka – istaknuo je na kraju Roberto Mineo.

 

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI