Biti vjeran uključuje sposobnost za promjenu – istaknuo je papa Franjo u svojoj video-poruci sudionicima 7. festivala socijalnog nauka Crkve na temu „Vjernost jest promjena“, a koji se održava od 23. do 26. studenog u talijanskom gradu Veroni.

Riječ Božja nam pomaže razlučiti dva „lica“ promjene – nastavio je Papa – jedno je ono povjerenja, nade i otvorenosti prema novome, a drugo je lice teškoća da iza sebe ostavimo sigurnosti te se uputimo u nepoznato. Doista, umiruje nas ostati unutar naše „ograde“, da čuvamo, ponavljamo uobičajene riječi i geste, zbog kojih se osjećamo sigurnijima, negoli izići van, krenuti na put i započeti nove procese – rekao je Sveti Otac.

Što se događa ako se pouzdamo u Boga i čovjeka? – upitao je papa Franjo, podsjećajući na Abrahamov primjer čiji se život radikalno promijenio kada je odgovorio na Božji poziv. Kada se odgovori Bogu – kazao je Papa – uvijek se pokrene proces: dogodi se nešto neočekivano što nas odvodi tamo gdje se nikad ne bismo mogli zamisliti.

Vjernost čovjeku pak znači izaći iz samih sebe kako bismo susreli zbiljsku osobu, njeno lice, njezinu potrebu za nježnošću i milosrđem, da bismo joj pomogli izaći iz bezimenosti, s periferija egzistencije – naglasio je Sveti Otac – Vjernost čovjeku znači otvoriti oči i srce siromasima, bolesnima, onima koji nemaju posla, mnogima koji su ranjeni ravnodušjem i gospodarstvom koje odbacuje i ubija. Vjernost čovjeku predstavlja otvaranje izbjeglicama koji bježe od nasilja i rata. Vjernost čovjeku znači nadvladati centripetalne sile vlastitih, sebičnih interesa te stvoriti mjesto za zanos prema drugome, odbacujući napast očajavanja i održavajući živim plamen nade – kazao je papa Franjo.

Na taj način vjernost Bogu i čovjeku susreću se u dinamičkom pokretu koje uzima oblik promjene nas samih kao i stvarnosti, nadilazeći nepokretnost i sigurnosti te stvarajući mjesto i rad za mlade i njihovu budućnost – napomenuo je Sveti Otac – Promjena je zdrava ne samo kad stvari funkcioniraju loše, nego i kada sve dobro funkcionira te smo u napasti zadovoljiti se postignutim rezultatima.

Proširivati naše služenje, sudjelovati u drugim projektima, širiti prostor za kreativnost znači prihvaćati izazov promjene upravo kako bismo ostali vjerni Bogu i čovjeku – rekao je Papa te zaključio – Čini se kao da je riječ o protuslovlju, no vjernost je taj put koji pokreće procese i ne dopušta nam da ostanemo na mjestima koja nas „čuvaju“ od bilo kakve kreativnosti, mjesta koja se mogu svesti na onu „oduvijek se tako radilo“.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI